15.11.2018

Sudjelovanjem u projektu openCity.hr Grad Pula dodatno podiže transparentnost i otvorenost

Zahvaljujući dugogodišnjim nastojanjima u postizanju što većeg stupnja otvorenosti i transparentnosti prema građanima, Grad Pula od nedavno sudjeluje u projektu openCity.hr, čime se potvrđuje značajna uloga Grada u stvaranju pozitivnih trendova i postavljanju novih standarda na razini Hrvatske.

Riječ je o projektu čiji je cilj digitalizirati upravu i informirati građane kroz objedinjavanje pametnih rješenja za podizanje transparentnosti i otvorenosti gradova, općina i županija u Hrvatskoj. Projekt je prvenstveno usmjeren prema građanima koji sada na jednom mjestu mogu pronaći sve najvažnije podatke i informacije koje ih zanimaju, a jednako tako, svoj grad prema brojnim parametrima usporediti s ostalim gradovima u Hrvatskoj. Za sve hrvatske gradove i općine izrađene su osnovne vizualizacije proračuna kroz grafički prikaz ključnih informacija, a posebno su istaknute one lokalne jedinice koje su učinile iskorak te se aktivno uključile u projekt i time dodatno podigle ljestvicu transparentnosti.

„Grad Pula odavno je prepoznao izazove nove ere transparentnosti, prilagođene novom digitalnom dobu. Sve podatke i informacije nastojimo maksimalno približiti građanima, na njima razumljiv način, i učiniti ih dostupnima u svakom trenutku koristeći blagodati suvremene tehnologije. Time smo stvorili dodatnu vrijednost za cijelu zajednicu, a građani to itekako prepoznaju. Ispravnost ovakvog načina promišljanja i rada potvrđuju sva relevantna istraživanja koja već godinama pulsku javnu upravu svrstavaju među najotvorenije i najtransparentnije u Hrvatskoj“, naglasio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Grad Pula je najvažnije informacje vezane uz grad već približio javnosti koristeći modernu tehnologiju, putem aplikacije „Pula na dlanu“ koja na jednostavan način, putem interaktivnih vizualizacija, omogućava prikaz ključnih podataka, bez mukotrpnog i dugotrajnog pretraživanja tablica, dokumenata i ostalih materijala.

Na portalu openCity.hr dostupne su vizualizacije gospodarskih, demografskih i proračunskih pokazatelja, kao i pokazatelja zaposlenosti odnosno nezaposlenosti grada Pule, koje su ujedno dostupne i na web stranicama Grada. Time se Grad Pula svrstao u sami vrh otvorenih i modernih hrvatskih gradova koji prate globalne trendove te omogućavaju jačanje i napredak svoje društvene, akademske i poslovne zajednice.

Projekt openCity.hr dostupan je na linku: https://www.opencity.hr/projekt.php