Otvorena manifestacija „Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello“

„Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello“ otvoreni su danas, 16. studenog u 12 sati prigodnim govorom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Nazočnima su se obratili također župan Istarske županije Valter Flego te gradonačelnik grada Vodnjana Klaudio Vitasović.

 

Već četrnaestu godinu Vodnjan postaje mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima. Pod šatorom koji se prostire na više od 1700 m², svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača pa osim najboljih maslinovih ulja, možete pronaći i druge autohtone poljoprivredne i prehrambene proizvode.

 

Ovogodišnje izdanje manifestacije započelo je svečanim otvorenjem u 12 sati kada je dobrodošlicu svima zaželio gospodin Klaudio Vitasović, gradonačelnik Grada Vodnjana. Tom je prilikom naglasio stoljetnu tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja na području Vodnjanštine, no također je naglasio i opasnot u kojoj se maslinarstvo bilo zateklo: „Do prije dvadesetak godina proizvodnja maslinovog ulja bila je u velikoj opasnosti, kada je broj stabala maslina bio drastično pao, a poljoprivreda je stagnirala. No od tada se mnogo radilo pa se sa 120 stabala maslina dospjelo do brojke od 200 000 stabala“, a govor je zaključio čestitkama brojim maslinarima i uljarima.

 

Župan Istarske županije Valter Flego također se obratio okupljenima govoreći o brojnim zdravstvenim blagodatima maslinovog ulja koje su bile poznate od davnina, a koje su u Istri i danas prepoznate. Dokaz tome je i uspjeh istarskih ulja za koje Flego kaže: „Triput smo osvojili ne europsku, nego svjetsku ligu prvaka“ aludirajući da smo tri puta bili proglašeni najboljom svjetskom maslinarskom regijom od strane Flos Olei, najznačajnijeg svetskog vodiča kada su u pitanju ekstra djevičanska maslinova ulja.

 

Posljednja na pozornicu stala je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske zahvalivši se na pozivu, ali i čestitavši brojnim izlagačima na „Danima mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello“. „Dani mladog maslinovog ulja“ jedinstvena je manifestacija, koja će nesumnjivo i ove godine ispuniti svoju svrhu – predstaviti više od 100 izlagača i nebrojeno više proizvoda, a u gastro programu predstavit će istarsku gastronomiju čime će dodatno valorizirati Istru kao jednu od najboljih gourmet regija u svijetu“ kazala je Grabar Kitarović. Naglasivši da je to od velike važnosti i za poljoprivredike, kojima se na taj način pruža potpora s ciljem da se osnaži njihov položaj na tržištu. Svoj je govor završila zaželjevši mnogo uspjeha izlagačima, posjetiteljima mnogo ugodnih trenutaka te naposljetku je proglasila manifestaciju „Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello“ – otvorenom.

 

Posjetite tijekom vikenda 14. Dane mladog maslinovog ulja. Vidimo se u Vodnjanu!

 

Više o programu potražite na www.dmmu.info