U Vodnjanu potpisan Sporazum o suradnji između Istarske županije i Međimurske županije.

U Gradskoj upravi Grada Vodnjana danas je svečano potpisan Sporazum o suradnji između Istarske županije i Međimurske županije od strane istarskog župana Valtera Flega i međimurskog župana Matije Posaveca.

„Smatram kako svoje potencijale možemo najbolje razvijati u suradnji s drugima. I zato je Istarskoj županiji gradnja mostova prijateljstva i suradnje od velike važnosti. Upravo nas je i ta vizija, dovela do potpisivanja Sporazuma o suradnji između Istarske i Međimurske županije. Spoj je to dviju radišnih regija koje su vođene mišlju kako uvijek možemo postići više i bolje“, istaknuo je župan Flego i nadodao:

„Svaka sa svojim posebnostima, ali i brojnim sličnostima, želimo činiti iskorake na dobrobit naših stanovnika. Područja na kojima želimo ujediniti snage su brojna… poljoprivreda, turizam, gospodarstvo, kultura, istraživanje i inovacije.“

Župan Posavec se nakon pozdravnih riječi nadovezao i istaknuo brojne sličnosti dviju županija.

„Nije često da dvije regije koje koje nisu susjedne, koje su međusobno udaljene mogu imati toliko sličnosti. Kad imate iste ciljeve, iste motive, kad imate iste poglede prema naprijed, prema budućnosti onda se vrlo lako i vrlo brzo nađete u jednoj zajedničkoj platformi suradnje. Nju mi danas i formaliziramo Sporazumom iako ona traje već dugi niz godina, prije svega  kroz gospodarstvo i turizam“, rekao je župan Posavec.

Sporazumom se prepoznaje povijesna, kulturna, gospodarska, obrazovna, turistička i socijalna povezanost stanovništva Istre i Međimurja.

Cilj je unaprjeđenje međusobne suradnje i razvoj novih oblika suradnje, na dobrobit stanovništva obiju županija.

Potpisnice se zalažu za zajednički gospodarski i kulturni razvoj temeljen na vrijednostima Europske unije i načelima povezivanja u i izvan Europske unije.

Suradnja će se ostvarivati kroz: Turističke zajednice i urede; Županijske razvojne agencije; Regionalne energetske agencije; Obrazovne institucije; Kulturne ustanove; Zajednice kulturno umjetničkih udruga, Saveze Udruga civilnog društva; ostale ustanove i tvrtke kojima su Županije osnivači; općine i gradove.