Održana 17. sjednica Skupštine Istarske županije

ROK ZA PREDAJU AMANDMANA ZA PRIJEDLOG PRORAČUNA 2019. JE 30. STUDENI 2018.
Na početku 17. sjednice Skupštine Istarske županije, održanoj danas u Pazinu, istarski se župan Valter Flego osvrnuo na nekoliko aktualnih tema. Jedna od njih je brodogradilište Uljanik, u kojem je 02. studenog izvršena primopredaja dužnosti nove Uprave. Župan Flego, stoga, ovaj tjedan očekuje poziv ministra gospodarstva Darka Horvata na sastanak s novom Upravom, koja bi tom prilikom trebala predstaviti novi Program restrukturiranja.

Župan se osvrnuo i na sastanak koji je održao sa svim gradonačelnicima i načelnicima na čijem području žive radnici Uljanika te je dogovoreno da se zajedničkim sredstvima osiguraju bonovi za prehrambene namirnice u iznosu od 300 kuna. Županija će participirati sa 100 kuna po bonu, za što će se iz proračunskih zaliha osigurati oko 220 tisuća kuna.

Govoreći o izgradnji nove Opće bolnice u Puli, župan je izvijestio kako je Vlada RH donijela izmjenu Odluke o davanju državnog jamstva u korist HBOR-ovog kredita u visini od 300 milijuna kuna. Podsjetio je kako je suglasnost države bila potrebna jer su s bankama dogovoreni značajno povoljniji uvjeti kreditiranja.

Aktualna tema je i prošlotjedni početak radova na izgradnji Istarskog ipsilona, na dionici Rogovići – Tunel Učka. Župan je izrazio veliko zadovoljstvo početkom radova, međutim smatra kako tu ne treba stati. Naime, u budućnosti se očekuje spajanje Ipsilona s Matuljima, probijanje druge cijevi tunela Učke, kao i dupliranje vijadukta Mirna i Limska draga.

Na dnevnom redu sjednice, našao se i Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021. godinu (1. čitanje). Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2019. godinu iznosi 1.424.700.000,00 kn, te i ove godine objedinjuje planove proračunskih korisnika sa planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 307.350.682,68 kuna ili 21,6% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.117.349.317,32 kune, odnosno 78,4%.

„Proračun za 2019. godinu u prvom je redu orijentiran na nastavak velikih višegodišnjih investicija, kao i na početak novih projekata usmjerenih na povećanje društvenog standarda i općenito boljitka života na Poluotoku“, naglasio je župan Flego kazavši kako udio razvojnih programa za 2019. godinu iznosi 35,4%, odnosno 504.698.533,26 kuna.

Govoreći o projektima u idućoj godini župan se osvrnuo na one najznačajnije poput izgradnje Medicinske škole u Puli, velikih ulaganja u školsku infrastrukturu diljem Istre, dogradnje i opremanja Doma za starije osobe Raša, uređenja Depandanse Doma Alfredo Štiglić u Puli, dovršetka izgradnje nove Opće bolnice Pula, kao i dovršetka Doma za starije osobe Domenico Pergolis iz Rovinja. Također, u 2019. godini nastavlja se s projektom izgradnje Sustava navodnjavanja Červat Porat-Bašarinka, kao i brojnim europskim projektima.

Novina je Program mjera za osiguravanje potrebnih resursa u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija, a temeljem kojeg se planira 200.000,00 kuna uložiti u subvencioniranje kamata po stambenim kreditima liječnicima.

„Uz izgradnju nove Opće bolnice naša je želja privući i kvalitetne medicinske kadrove kako bi našim građanima omogućili najbolju moguću zdravstvenu zaštitu“, poručio je istarski župan i nastavio:

„Iako najveći dio sredstava usmjeravamo u zdravstvo i obrazovanje, nastavljamo i s mjerama poticaja za istarsko gospodarstvo, te se u 2019. godini povećavaju sredstva za kreditiranja poduzetnika. Također, kao i ranijih godina nastavljamo s racionalizacijom poslovanja županijske uprave. Naime, provodi se reorganizacija upravnih tijela na način da se Služba za javnu nabavu pripaja Upravnom odjelu za proračun i financije, kao Odsjek za javnu nabavu, čime očekujemo uštedu od 250.000,00 kuna na godišnjoj razini.

Rok za dostavu amandmana na Prijedlog Proračuna za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021. godinu je 30. studeni, dok je usvajanje Prijedloga Proračuna predviđeno za sljedeću sjednicu Skupštine Istarske županija, koja će se održati 17. prosinca.