Fenoliga udruga u kulturi i JU Kamenjak pozivaju vas na predavanje Drage Pilsla

„Teologija nacionalnog mita“ Drage Pilsla naziv je predavanja koje će se održati u četvrtak 22. studenoga u Premanturi, u „Školi“ na Placi, uz besplatan ulaz.

Dobrodošli.

Teologija kao kritičko razmišljanje vrši osloboditeljsku ulogu čovjeka i kršćanske zajednice, lišavajući ih bilo kakvog fetišizma i idolatrije. Usto izbjegava pogubni i osiromašujući narcizam. Tako shvaćena, teologija, svaka, posebno politička, ima stalnu i nužnu ulogu u oslobođenju od svakog oblika religioznog otuđenja.

“Locus theologicus” suvremene hrvatske teologije, ako se želi biti u znaku vremena, mora biti borba za istinom. Ovo predavanje govori i o etici u kršćanskom shvaćanju patriotizma jer je statolatrija – obožavanja nacije i države, težak grijeh, veliko skretanje s etičkog kursa. Autor analizira nacionalizam u fanatiziranim redovima katolika u Hrvatskoj i proučava njihovu pojavnost koja govori i o nedovršenoj raspravi o štetnosti pojave NDH. Teologija nacionalnog anti-mita kakva se ovdje zagovara, jest u funkciji istine u kojoj Crkva mora transcendirati naciju.

Drago Pilsel rođen je 1962. u Buenos Airesu, Argentina. Novinar i teolog. Studirao je u Buenos Airesu, São Paulu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Stručnjak za religiologiju te moralnu i političku teologiju (na kojoj je i magistrirao). Priprema doktorsku dizertaciju o izazovima crkava u sekularnom društvu. Sudionik je Domovinskog rata (4. Gardijska brigada)  i ljudskopravaški je aktivist. Posvećen je ekumenskom i međureligijskom dijalogu. Urednik je portala Autograf.hr, kolumnist više medija te urednik biblioteke ”Znakovi vremena” u izdavačkoj kući Synopsis (Zagreb-Sarajevo). Autor je publicističkih best sellera ”Hrvatska – Stoto papino putovanje” (Profil), ”Franjo, papa s kraja svijeta” (Večernji list), ”Argentinski roman” (Profil), zbornika (prvi dio zamišljene trilogije) ”U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo” (VBZ). Upravo mu je izašao novi roman ”Povratak Adolfa Pilsela” (VBZ).