Sajam Crofish od 23. do 25. studenog u dvorani Žatika

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i direktor sajma Robert Momić, pročelnik UO za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan, te njegov pomoćnik Graciano Prekalj i tajnik Udruženja obrtnika Poreč Robert Velenik predstavili su danas, 20. studenog 2018., ovogodišnje izdanje sajma Crofish.

Dvanaesti međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvalkulture, sportskog ribolvoa i sportova na vodi, Crofish 2018. održat će se na površini od 2 800m2 unutarnjeg izložbenog prostora u dvorani  Žatika i 1 000m2 vanjskog izložbenog prostora podijeljenog na prostor ispred dvorane i prostor na gradskoj rivi.

Sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi CROFISH značajna je sajamska manifestacija u Istarskoj županiji te jedini događaj sa navedenom tematikom u Republici Hrvatskoj.  Na sajmu će sudjelovati 92 izlagača, koji  skupa zastupaju više od 280 poznatih svjetskih brandova, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Švedske i Španjolske. Svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni sektor ribarstva, kompletnu opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu. Sukladno praćenju trendova i potreba tržišta, ponuda sajma biti će obogaćena sa programom iz segmenta sportova na vodi.

Cilj je sajma da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture , sportskog ribolova a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoju morskog ribarstva i akvakulture. Sajam također ima za cilj jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara, navedeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

-S velikim zadovoljstvom smo već treću godinu zaredom u našoj sportskoj dvorani Žatika domaćini najvećem sajmu ribarstva i ribarske opreme u Hrvatskoj – Crofishu. Crofish je, uvjeren sam, odlično mjesto za sve one koji žele biti upućeni u najnovija događanja u ribarskom svijetu, opremu, ponudu ali  najvažnije od svega je da je Crofish postao mjesto važnih susreta o onome što je svima koji su u ribarskom poslu i najvažnije – suradnja, sklapanje poslova, rješavanje tekućih problema. Tome će sigurno pomoći i gosti iz talijanske vlade koji će se susresti s našim ministarstvom tijekom sajma. Crofish ove godine nudi stepenicu više i siguran sam da će Poreč još jednom dokazati da je u organizacijskom smislu grad kao stvoren za brojne tipove manifestacija, rekao je tijekom predstavljanja gradonačelnik Peršurić.

Program

Program izlaganja obuhvaća opremu za marikuluturu i akvakulturu, lance, mreže, vreće, kaveze, robote za čišćenje mreža, plutajuće objekte (pontoni), spremnike, svježu i konzerviranu ribu, raznu opremu i ambalažu za pakiranje i transport ribe, školjke, oprema za obradu, preradu i pripremu školjkaša, ribolovna oprema za amatere i profesionalce, plovila, brodske i vanbrodske motore, ulja i maziva, proizvodnju i popravak brodske opreme, rezervne dijelove za brodove, servisiranje propelera, motora i ostale brodske opreme, izgradnja, proizvodnja i popravak brodova i čamaca od plastike, analiza i projektiranje postrojenja za uzgoj školjaka i ribogojilišta, rashladne i klimatizacijske uređaje  za industrijsku i široku primjenu, usluge suhe marine, komercijalna vozila i hladnjače, oprema za sportove na vodi. Cjelokupni ribarski sektor, sve grupacije i njihovi predstavnici, održat će sastanke s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Uprave ribarstva, te će biti  uključeni u stručna događanja kao i u direktnu komunikaciju sa samim izlagačima. Sudjelovat će i različiti klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz RH i susjednih zemalja koji će predstaviti razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova. Značaju ovog sajma zasigurno će dodatno doprinijeti stručna popratna događanja poput specijaliziranih predavanja, okruglih stolova, kao i ostale aktivnosti koje približavaju proizvode ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu.

Cooking show

U sklopu manifestacije održat će se svakodnevni COOKING SHOW program. Riba je neizostavna namirnica mediteranskog načina prehrane, njene nutritivne osobine opće su poznate, a kada se sve to skupa spoji sa maštom vrhunskih chefova rezultat je vrhunski. Svakodnevne namirnice lokalnog uzgoja spojene sa sezonskim ribama i morskim plodovima obogatiti će gastro ponudu sajma te će biti dostupne za degustaciju svakom gurmanu i zaljubljeniku u riblje proizvode. Subota će biti popraćena zanimljivim natjecanjem i predstavljanjem kulinarskih vještina LAGUR-a  sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana.

Kraljica mora i Hrvatska kostajnica

Sajam Crofish i grad Poreč imaju iznimnu čast po prvi put ugostiti plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sa školskim jedrenjakom „KRALJICA MORA“, Ministarstva obrane RH s ratnim brodom „HRVATSKA KOSTAJNICA“ i Ministarstva unutarnjih poslova te ribarske brodove. Svim zainteresiranim posjetiteljima bit će omogućena besplatna razgledavanja, kako bi upoznali cjelokupni sektora pomorstva. Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje u vremenu od 10:00 – 16:00h.

Školski jedrenjak  KRALJICA MORA motorni je jedrenjak tipa loge koji je namijenjen za izobrazbu učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta a krasiti će gradsku rivu u subotu i nedjelju. 0B – 04 Hrvatska Kostajnica ratni je brod u sastavu flote Hrvatske ratne mornarice.  Prema klasifikaciji, radi se o ophodnom brodu koji je osvojen 1991., a do tada je bio u sastavu JRM pod oznakom PČ-181 Durmitor.

Sport na Crofishu

Ove godine gostuje hrvatski ronilačko – edukativni projekt POGLED U PLAVO koji će postavljanjem 10 metarskog grijanog bazena u grijanom šatoru pružiti jedinstvenu priliku za sve ljubitelje mora, ronjenja i ribolova. Tijekom tri dana trajanja sajma bit će omogućeno besplatno zaroniti i upoznati čari, vještine i tehnike ronjenja pod punom ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja. Svi koji zarone, na unutarnjim stranicama bazena moći će razgledavati slike poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marijana Radovića. Pogled u plavo jedini je  hrvatski ronilački projekt koji spaja sigurnost u ronjenju, promociju, edukaciju i ekologiju te uključivanje mladih u promotivne, ekološke i edukativne programe. Besplatna probna ronjenja biti će moguća od petka 23. studenog 2018. god. u periodu od 12:00h do 19:00h te 24. i 25. studenog  2018. god. od 10:00h do 19:00h. CROFISH koji predstavlja Sve za more, uz more sportskim natjecanjima objedinjuje i prezentira važnost bavljenja sportom koji spaja sport  i ljubav prema moru. Međunarodno natjecanje u kojem sudjeluju atraktivna i poznata imena iz svijeta podvodnog ribolova, aktualnih i bivših reprezentativaca održat će se u subotu pod nazivom „KUP ISTRE U PODVODNOM RIBOLOVU“ s natjecateljima iz Hrvatske, Slovenije, Italije, San Marina, Crne Gore i  Srbije. Održat će se i dvodnevna međunarodna jedriličarska REGATA CROFISH klase optimist (uzrast do 12. godina) koja će upriličiti prekrasne prizore jedrilica u uvali Peškera u subotu i nedjelju. Predviđeno je 6 jedrenja dok je start prvog jedrenja predviđen u 10:00 sati u subotu. Start ostalih jedrenja objavit će se na oglasnoj ploči. Ove će se godine za vrijeme trajanja sajma u Tarskoj vali, ukoliko bude ribe, obavljati eksperimentalni ribolov u znanstvene svrhe (Tradicionalni izlov ribe u Tarskoj vali).

Novitet od ove godine je i CROFISH VLAKIĆ koji će besplatno  prometovati na relaciji gradska riva- dvorana Žatika u vremenu od 10:00-16:00 sati sva tri dana trajanja sajma. Ulaz na sajam kao i na stručna događanja, slobodan je za sve posjetitelje.

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE:

Petak, 23.11.2018. / 11:00 – 19:00 sati

Subota, 24.11.2018. / 10:00 – 19:00 sati

Nedjelja, 25.11.2018. / 10:00 – 19:00 sati

Svečano otvorenje sajma Crofish održat će se u petak 23. studenog, u 11:00 sati ispred dvorane Žatika u Poreču.