21.11.2018

U Gradskoj knjižnici Pula predstavljena prva digitalna platforma za posudbu e-knjiga u Istri.

Na današnjoj konferenciji  za medije u Gradskoj knjižnici Pula predstavljena je  digitalna platforma iBiblos za posudbu elektroničkih knjiga, prva e-knjižnica u Istri.

IBiblos je prva digitalna platforma za posudbu e-knjiga na hrvatskom jeziku koja omogućava čitanje novih i popularnih naslova raznih žanrova beletristike i publicistike na elektroničkim uređajima. Platforma je namijenjena svim članovima gradskih knjižnica u Istarskoj županiji. Na mrežnim stranicama iBiblosa nalazi se baza elektroničkih knjiga hrvatskih nakladnika koja se može pretraživati, pregledavati i posuditi sukladno pravilima posudbe u knjižnicama.

U ime Grada Pule predstavljanju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci koja je pozdravila prisutne i izrazila zadovoljstvo novim načinom pružanja usluga korisnicima knjižnica, lakši i jednostavniji pristup knjigama, te pozvala građane da iskoriste mogućnosti i novitete koji im se pružaju.

Projekt je pokrenut u suradnji gradskih knjižnica Istarske županije i nakladničke kuće Beletrina iz Ljubljane. U mrežu knjižnica iBiblosa uključeni su Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Gradska knjižnica Labin, Gradska knjižnica Novigrad – Cittanova, Gradska knjižnica Pazin, Gradska knjižnica Poreč, Gradska knjižnica »Matija Vlačić Ilirik« Rovinj, Gradska knjižnica Umag – Umago, Pučko otvoreno učilište »Augustin Vivoda« Buzet – Narodna knjižnica i čitaonica i Pučko otvoreno učilište Buje – Gradska knjižnica.

Posudba e-knjiga moguća je putem uređaja koji podupiru Adobe ID aktivaciju kao što su Apple iOS mobilni uređaji, Android uređaji, osobna računala, e-čitači. Prije toga potrebno je učlaniti se u jednu od gradskih knjižnica na području Istarske županije koja je uključena u sustav iBiblos.