24. STUDENOG UDRUGA PANK ORGANIZIRA DOGAĐAJ #NOSIMPROMJENU!

Udruga PANK – Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca vraća se s novim aktivnostima. Među prvim programima kojima započinje nova PANKerska sezonu našao se događaj naziva #NosimPromjenu!

U sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada (od 17. do 25. studenog) Udruga PANK organizira događaj #NosimPromjenu! u galeriji HUiU  u subotu, 24. studenog u 20 sati. Fokus je na prezentaciji kolektiva Lesvos Solidarity i njihovih torbi izrađenih od odbačenih prsluka za spašavanje.

Udruga Lesvos Solidarity od 2015. godine organizira radionicu pod nazivom “Safe Passage-Bag” na kojoj izbjeglice i volonteri u izbjegličkim kampovima izrađuju torbe od ostataka brojnih prsluka za spašavanje pronađenih na obalama grčkog otoka Lezbosa. Te prsluke koristile su izbjeglice koje su iz Turske prešle Egejsko more. Ovaj događaj ukazat će na važnost razgovora o migracijama, ali i prikazati jedan dobar primjer recikliranja otpada.

Pojasevi za spašavanje koji su tisućama ljudi pružali sigurnost od utapanja tijekom opasnog morskog putovanja u Europu postali su tako novčanici, torbe za laptope, ručne torbe i ruksaci. Ideja je da svaki čovjek noseći ovakvu torbu nosi promjenu na svojim ramenima i postaje primjer drugačije i bolje Europe. Torbe se mogu kupiti preko Facebooka i/ili u galeriji HUiU na sam dan događaja.

Događaj #NosimPromjenu! održava se u sklopu projekta „DOBRE PRIČE drugačije Europe“ tijekom kojeg Pula postaje domaćin 15-tak sudionika iz Španjolske, Grčke, Italije, Hrvatske i Srbije. Ovaj projekt za cilj ima uspostavljanje međunarodne i višejezične skupine i mreže volontera koja će zajednički raditi na kreiranju interaktivne web platforme radi širenja znanja, iskustva, solidarnosti i tolerancije, s fokusom na probleme izbjeglica.

Domaćin projekta je Udruga PANK. Ova mlada udruga iz Pule usmjerena je viziji društva u kojem su građani motivirani činiti pozitivne promjene u svojoj zajednici te tako doprinijeti sveukupnom poboljšanju kvalitete življenja. Kroz svoje aktivnosti radi a razvijanju društva tolerancije, demokracije i multikulturalnosti.

Projekt sufinancira Grad Pula, a posebnu podršku pruža Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU, Dnevni boravak Rojca i Radio Rojc te Srpski kulturni centar u Istri.

Ulaz je slobodan.

Pozivamo Vas na ovaj događaj u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, na adresi Zagrebačka 27 u Puli, u subotu 24. studenog u 20 sati. Nadamo se da ćete prepoznati važnost ovog događaja i unaprijed zahvaljujemo.