CROFISH vas u Žatici u Poreču očekuje uz mnoštvo novosti

Sajam će se održati na površini od 2 800m2 unutarnjeg izložbenog prostora u dvorani i    1 000m2vanjskog izložbenog prostora podijeljenog na prostor ispred dvorane i prostor na gradskoj rivi.

Sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi CROFISH značajna je sajamska manifestacija u Istarskoj županiji te jedini događaj sa navedenom tematikom u Republici Hrvatskoj.  Na sajmu će sudjelovati  92 izlagača, koji  skupa zastupaju više od 280 poznatih svjetskih brandova, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Švedske i Španjolske. Svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni sektor ribarstva, kompletnu opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu. Sukladno praćenju trendova i potreba tržišta, ponuda sajma biti će obogaćena sa programom iz segmenta sportova na vodi.

Cilj je sajma da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture , sportskog ribolova a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoju morskog ribarstva i akvakulture. Sajam također ima za cilj  jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara.

Program izlaganja obuhvaća opremu za marikuluturu i akvakulturu, lance, mreže, vreće, kaveze, robote za čišćenje mreža, plutajuće objekte (pontoni), spremnike, svježu i konzerviranu ribu, raznu opremu i ambalažu za pakiranje i transport ribe, školjke, oprema za obradu, preradu i pripremu školjkaša, ribolovna oprema za amatere i profesionalce, plovila, brodske i vanbrodske motore, ulja i maziva, proizvodnju i popravak brodske opreme, rezervne dijelove za brodove, servisiranje propelera, motora i ostale brodske opreme, izgradnja, proizvodnja i popravak brodova i čamaca od plastike, analiza i projektiranje postrojenja za uzgoj školjaka i ribogojilišta, rashladne i klimatizacijske uređaje  za industrijsku i široku primjenu, usluge suhe marine, komercijalna vozila i hladnjače, oprema za sportove na vodi.

Cjelokupni ribarski sektor, sve grupacije i njihovi predstavnici, održati će sastanke sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Uprave ribarstva, te će  biti  uključeni  u stručna događanja kao i u direktnu komunikaciju sa samim izlagačima. Također će prisustvovati različiti klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz RH i susjednih zemalja koji će predstaviti razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova. Značaju ovog sajma  zasigurno će dodatno doprinijeti stručna popratna

događanja poput specijaliziranih predavanja, okruglih stolova, kao i ostale aktivnosti koje približavaju proizvode ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu.  

U sklopu manifestacije održat će se svakodnevni COOKING SHOW program. Riba je neizostavna namirnica mediteranskog načina prehrane, njene nutritivne osobine opće su poznate, a kada se sve to skupa spoji sa maštom vrhunskih chefova rezultat je vrhunski. Svakodnevne namirnice lokalnog uzgoja spojene sa sezonskim ribama i morskim plodovima obogatiti će gastro ponudu sajma te će biti dostupne za degustaciju svakom gurmanu i zaljubljeniku u riblje proizvode. Subota će biti popraćena zanimljivim natjecanjem i predstavljanjem kulinarskih vještina LAGUR-a  sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana.

Sajam Crofish i grad Poreč imaju iznimnu čast po prvi put ugostiti plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sa školskim jedrenjakom „KRALJICA MORA“, Ministarstva obrane RH sa ratnim brodom „HRVATSKA KOSTAJNICA“ i Ministarstva unutarnjih poslova te  ribarske brodove. Svim zainteresiranim posjetiteljima biti će omogućena besplatna razgledavanja istih sa ciljem upoznavanja cjelokupnog sektora pomorstva. Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje u vremenu od 10:00 – 16:00h. Školski jedrenjak  KRALJICA MORA motorni je jedrenjak tipa loge koji je namijenjen za izobrazbu učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta a krasiti će gradsku rivu u subotu i nedjelju. 0B – 04 Hrvatska Kostajnica ratni je brod u sastavu flote Hrvatske ratne mornarice.  Prema klasifikaciji, radi se o ophodnom brodu koji je osvojen 1991., a do tada je bio u sastavu JRM pod oznakom PČ-181 Durmitor.

Ove godine gostuje hrvatski ronilačko – edukativni projekt POGLED U PLAVO koji će postavljanjem 10 metarskog grijanog bazena u grijanom šatoru pružiti jedinstvenu priliku za sve ljubitelje mora, ronjenja i ribolova. Tijekom tri dana trajanja sajma biti će omogućeno besplatno zaroniti i upoznati čari, vještine i tehnike ronjenja pod punom ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja. Svi koji zarone, na unutarnjim stranicama bazena moći će razgledavati slike poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marijana Radovića. Pogled u plavo jedini je  hrvatski ronilački projekt koji spaja sigurnost u ronjenju, promociju, edukaciju i ekologiju te uključivanje mladih u promotivne, ekološke i edukativne programe. Besplatna probna ronjenja biti će moguća od petka 23. studenog 2018. god. u periodu od 12:00h do 19:00h te 24. i 25. studenog  2018. god. od 10:00h do 19:00h.

CROFISH koji predstavlja Sve za more, uz more sportskim natjecanjima objedinjuje i prezentira važnost bavljenja sportom koji spaja sport  i ljubav prema moru. Međunarodno natjecanje u kojem sudjeluju atraktivna i poznata imena iz svijeta podvodnog ribolova, aktualnih i bivših reprezentativaca  održati će se u subotu pod nazivom „KUP ISTRE U PODVODNOM RIBOLOVU“ sa natjecateljima iz Hrvatske, Slovenije, Italije, San Marina, Crne Gore i  Srbije.

Održati će se također dvodnevna međunarodna jedriličarska REGATA CROFISH klase optimist (uzrast do 12. godina) koja će upriličiti prekrasne prizore jedrilica u uvali Peškera u subotu i nedjelju. Predviđeno je 6 jedrenja dok je start prvog jedrenja predviđen  u 10:00 sati u subotu. Start ostalih jedrenja objavit će se na oglasnoj ploči.

Ove će se godine za vrijeme trajanja sajma u Tarskoj vali ukoliko bude ribe obavljati eksperimentalni ribolov u znanstvene svrhe (Tradicionalni izlov ribe u Tarskoj vali).

Novitet od ove godine je i CROFISH VLAKIĆ koji će besplatno  prometovati na relaciji gradska riva- dvorana Žatika u vremenu od 10:00-16:00 sati sva tri dana trajanja sajma.

Ulaz na sajam kao i na stručna događanja, slobodan je za sve posjetitelje.

CROFISH, SVE ZA MORE UZ MORE !

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE:
Petak, 23.11.2018. / 11:00 – 19:00 sati
Subota, 24.11.2018. / 10:00 – 19:00 sati
Nedjelja, 25.11.2018. / 10:00 – 19:00 sati

Svečano otvorenje sajma Crofish održati će se u petak 23. studenog, u 11:00 sati ispred dvorane Žatika u Poreču.