U sklopu projekta ECO-NautiNET razvija se web platforma za konkurentnost, inovativnost i internacionalizaciju nautičkog sektora.

U Dubrovniku je 20. i 21. studenoga održan sastanak Tehničke radne skupine u okviru projekta ECO-NautiNET na kojem se raspravljalo o potrebama korisnika web plaforme. Putem projekta provode se aktivnosti za poboljšanje konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih tvrtki u nautičkom sektoru te potporu njihovoj internacionalizaciji i umrežavanju. HGK – Županijska komora Pula, kao jedan od projektnih partnera, na sastanku je sudjelovala s petero predstavnika, među kojima su bili i predstavnici tvrtki koji su izrazili stvarne potrebe s kojima se susreću u svom poslovanju.

Na sastanku su prezentirani rezultati dosad provedenog istraživanja među četiri ciljne skupine – male i srednje tvrtke nautičkog sektora, brokeri projektnih partnera, potporne institucije te znanstvene institucije. Na temelju dobivenih rezultata i razgovora s developerima platforme Tehnička radna skupina definirala je kako na najjednostavniji način uključiti buduće korisnike i koji su potrebni alati za najefikasniju prezentaciju proizvoda i usluga, tehničkih i tehnoloških dostignuća te inovacija.

Cilj web platforme ECO-NautiNET je motivirati i uključiti što veći broj poslovnih subjekata, potpornih institucija te inovacija kako bi se iskoristila mogućnost plasiranja na nova tržišta, razvila konkurentnost i inovativnost nautičkog sektora Jadransko-jonske regije kroz jednostavan pristup svim novitetima i kvalitetnim informacijama na jednom mjestu.

Upravo je navedeni cilj istaknut kao najznačajniji pokretač razvoja u kontaktu s više od 500 gospodarstvenika iz nautičkog sektora iz Hrvatske, Albanije, Italije, Grčke i Slovenije, a većina poduzetnika susreće s istim problemima neovisno o tome iz koje zemlje dolaze. Pritom većina tvrtki ima do 10 zaposlenih, a kao probleme ističu: loša suradnja unutar nautičkog sektora, nedostatak jasne politike razvoja nautičkog sektora, suradnja s istraživačkim i znanstvenim centrima je gotovo nikakva ili jako mala. Preko 80 posto ispitanih zainteresirano je za poboljšanje konkurentnosti i inovativnosti povezivanjem malih i srednjih poduzetnika Jadransko-jonske regije s potpornim institucijama te istraživačkim i znanstvenim centrima nautičkog sektora putem web platforme.

ECO-NautiNET je projekt br. 398 koji je u sklopu INTERREG ADRION programa transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II).