Položen kamen temeljac buduće ustanove za palijativnu skrb- hospicija blaženog Miroslava Bulešića.

Simboličkim polaganjem kamena temeljca na području novog parkirališta Opće bolnice Pula,  danas su započeli radovi na izgradnji zdravstvene ustanove za palijativnu skrb–hospicija blaženog Miroslava Bulešića. Toj su prigodi nazočili istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

„Iznimna mi je čast biti ovdje danas i položiti kamen temeljac za ustanovu od velike važnosti za sve palijativne bolesnike i članove njihovih obitelji, jer će im se omogućiti adekvatni smještaj  koji je nedostajao. Zahvalan sam ministrici Žalac i Ministarstvu na odličnoj suradnji, Porečkoj i Pulskoj biskupiji na čelu s biskupom Kutlešom te Istarskoj županiji za ovaj vrlo važan projekt koji će dodatno oplemeniti skrb za one najpotrebitije“, izjavio je gradonačelnik Boris Miletić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je važnost projekta izgradnje hospicija i suradnje između ministarstva, grada, županije i biskupije, te poručila kako je ovo dobar primjer jedne suradnje koja je urodila ovako hvalevrijednim  „osjećajnim „ projektom, dodala je Žalac, pritom misleći na starije i nemoćne i pomoć koju će ova ustanova u budućnosti pružati.

„Ponosan sam što je upravo istarski model palijativne skrbi prepoznat ne samo kao jedinstven, već i najkvalitetniji u Republici Hrvatskoj. Raduje me to što će bolesnici, ali i članovi njihovih obitelji imati svu potrebnu skrb u novoj ustanovi u našoj županiji i što smo pokazali da zajednički možemo riješavati izazove ispred nas za bolju budućnost naših građana“, istaknuo je župan Valter Flego.

Porečki i pulski biskup mons. dr Dražen Kutleša naglasio je kako je ovim projektom učinjena velika stvar u prepoznavanju potreba onih građana kojima je, pored zdravstvene skrbi, nužna dodatna podrška i snaga, a koju će im biti spremno pružiti educirano osoblje novog centra, te se posebno zahvalio dr.sc. Julijani Franinović Marković koje je bila inicijator, pokretač i motivator projekta kojemu se danas postavio kamen temeljac, rekao je biskup.

Hospicij će se sastojati od stacionarnog dijela s 14 kreveta, smještenih u jednokrevetne ili dvokrevetne sobe za pacijente kojima liječenje u bolnici nije potrebno, a za koje skrb kod kuće nije moguća te posebnog prostora gdje će svim pacijentima i njihovim obiteljima na raspolaganju biti socijalno-psihološka, duhovna i volonterska pomoć.

Uz pružanje palijativne skrbi, u hospiciju će,u suradnji sa Sveučilištem u Puli,biti organizirana i edukacija osoblja, a sve kako bi bolesnici i članovi njihovih obitelji dobili adekvatnu i sveobuhvatnu skrb.

Stavljanjem u funkciju ove moderne zdravstvene ustanove Istarska županija i Grad Pula još jednom pokazuju da palijativnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji pomoć stiže upravo u trenutku kada im je to i najpotrebnije. Planirani završetak gradnje je sredinom 2020.godine.