Nositi promjenu na svojim ramenima u znak drugačije i bolje Europe

U subotu 24. studenog s početkom u 20 sati u pulskoj galeriji HUiU, Udruga PANK otvorila je novu programsku sezonu organizacijom događaja pod nazivom #NosimPromjenu! Događaj je ostvaren zahvaljujući prijateljskoj suradnji udruge PANK s grčkom organizacijom Lesvos solidarity, te je održan prvenstveno sa svrhom pomaganja izbjeglicama smještenima u mjestu Mytilini na otoku Lezbosu. No, jedan od ciljeva programa bio je i lokalnoj publici predstaviti projekt “Safe Passage-Bag”, koji je samo jedan od mnogih programa i aktivnosti kojima se cilja pomoći izbjeglicama u njihovoj edukaciji te integraciji u novi kulturni kontekst.

Mnogobrojnoj zeinteresiranoj publici u galeriji HUiU predstavila se Iva Brajković, predsjednica udruge PANK, koja je na samom početku večeri svima zahvalila na dolasku te ukratko predstavila projekt. Od 2015. godine, udruga Lesvos solidarity organizira radionice pod nazivom “Safe Passage-Bag” na kojima izbjeglice i volonteri u izbjegličkim kampovima izrađuju torbe od ostataka brojnih prsluka za spašavanje pronađenih na obalama otoka Lezbosa. Pronađene prsluke koristile su izbjeglice koje su iz Turske prešle Egejsko more, a pojam “Safe passage” (u prijevodu “Siguran prolaz”) osmišljen je kako bi osvijestio ljude o nečovječnoj graničnoj politici koja je rezultirala ogromnim gubitkom nevinih života u Egejskome moru.

Pojasevi za spašavanje koji su tisućama ljudi pružali sigurnost od utapanja tijekom opasnog morskog putovanja u Europu postali su tako novčanici, torbe za računala, ručne torbe i ruksaci, odnosno proizvodi koje je pulska publika imala priliku vidjeti i kupiti u subotu na samom događaju, a dostupni su još uvijek u galeriji HUIU na adresi Zagrebačka 21.

Događaj #NosimPromjenu! održan je u sklopu projekta „DOBRE PRIČE drugačije Europe“, zahvaljujući kojem je Pula u razdoblju od 21. do 27. studenog ugostila 15-tak sudionika iz Španjolske, Grčke, Italije, Hrvatske i Srbije. Ovaj projekt za cilj ima uspostavljanje međunarodne i višejezične skupine i mreže volontera koja će zajednički raditi na kreiranju interaktivne web platforme radi širenja znanja, iskustva, solidarnosti i tolerancije, s fokusom na probleme izbjeglica.

U sklopu projekta održan je još jedan javni događaj za pulsku publiku na kojem je prikazan dokumentarni film Hotel Europa, čiji koncept potpisuju Dinko Cepak i Ivana Dragičević. Film je snimljen 2013. godine, kada su autori automobilom krenuli s nove europske granice, one hrvatske, na put prema Lampedusi, prvoj graničnoj točki Europske Unije na koju pokušavaju doći tisuće ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i Afrike. Iste večeri međunarodnim se gostima te lokalnoj publici predstavio Goran Blažević predavanjem “Solidarity Walk 4km/h” koje donosi priču o putovanju pješice dugom preko 3300 kilometara. Naime krajem 2016. godine Goran Blažević krenuo je na petomjesečni put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Iskustva sa svog dugog hodanja pretočio je u knjigu pod nazivom „Svilim“.

Događaji poput ovih bitni su jer pomažu senzibilizirati javnost o problemima ove izbjegličke tj. humanitarne krize te ukazuju na važnost otvorenog i kontinuiranog razgovora o migracijama.

Domaćin projekta i organizator događaja je Udruga PANK. Ova mlada udruga iz Pule usmjerena je viziji društva u kojem su građani motivirani činiti pozitivne promjene u svojoj zajednici te tako doprinijeti sveukupnom poboljšanju kvalitete življenja. Kroz svoje aktivnosti radi a razvijanju društva tolerancije, demokracije i multikulturalnosti.

Projekt sufinancira Grad Pula, a posebnu podršku pruža Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU, Dnevni boravak Rojca i Radio Rojc te Srpski kulturni centar u Istri.