ADVENT U ŽMINJU

Ovog prosinca u Žminju neće nedostajati kulturnih i zabavnih događanja. Neki su od njih: božićni koncert, kuća Djeda Božićnjaka, predstava za djecu, doček Nove 2019. u podne, žive jaslice i izložba kućnih božićnih jaslica u žminjskoj kuli.

Advent u Žminju danas su najavili: Željko Plavčić; načelnik Općine Žminj, Nensi Pereša Licul; voditeljica TZ Općine Žminj, Haidi Trento Bratulić, organizatorica koncerata u prosincu te podnevnog dočeka Nove 2019. godine i Sanjin Galant; također organizator prosinačkih koncerata i već tradicionalnog božićnog koncerta u Žminju.

 Nensi Pereša Licul, voditeljica ureda Turističke zajednice, najavila je svečanost otvaranja 5. izložbe božićnih jaslica u žminjskoj kuli. Program počinje u subotu, 1. prosinca, u 18 h ispred kule, gdje će, za vrijeme trajanja programa, prvi puta u Žminju biti postavljene žive jaslice. Uz svetu obitelj, koju će uprizoriti obitelj Krizman, bit će mali pastiri, te domaće životinje. Vrijedni žminjski volonteri Renco Otočan i Josip Modrušan ispred kule izradili su toplu štalicu za Svetu obitelj, a gospođa Gracijela Damijanić donirala je staru zipku (kolijevku) za bebu koja će biti smještena u štalicu. U programu s početkom u 18 h ove subote, 1. prosinca predstavit će se folklorna skupina Dječjeg vrtića Rapčići s balunom i rašpom, te poetskim kazivanjem “Božićne noći”. Pjevat će članovi zbora OŠ Vladimira Gortana, a poetski kazivati “Noćas čekamo ljubav” i “Božićnim zvijezdama”. Posjetitelji će imati priliku poslušati pjesnikinje Nadu Galant, Nevenku Erman i Mariju Sošić, te vokal i gitaru, odnosno nastup sestara Meden; Marije i Rite, koje će izvoditi božićne pjesm. Članovi udruge Geminianum dijelit će posjetiteljima tople napitke. Zahvalnicu Općine i Turističke zajednice za pet godina održavanja izložbe kućnih jaslica u kuli dobit će gospodin Fabio Dusman, idejni začetnik i organizator izložbe. Posjetiti ju možete od 1. do 20 prosinca, radnim danom od 10 do 13 h i od 18 do 20 h, vikendom od 10 do 13 h. Jaslice u Žminj dolaze iz svih djelova Istre; iz Pule, Buzeta, Gračišća, Lovreča, Žbandaja, Poreča, te naravno Žminjštine. Kreativci su u kulu donijeli jaslice od stiropora, novinskog papira, gline, tijesta, čokolade, vune, drva, kamenčića, stakla, malih vaza, isheklane i sl. Različitih su oblika i materijala, ali i ostvarenja; od klasičnih do neočekivanih prikaza. U Žminj dolaze jaslice koje su prošle godine bile izložene na velikoj izložbi u talijanskoj Veroni, donosi ih Aliče Pištan iz Vrvari, a ispletene su od novinskog papira i obojane akrilom. Ovo im je prva hrvatska izložba. Najmlađa izlagačica ima svega tri godine, a dolazi iz Općine Gračišće.

Načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, najavio kako će svakog dana izložbe u prizemlju kule sa štandovima s božićnim ukrasima biti prisutna udruga Jak kao Jakov koja sakuplja pomoć za djecu oboljelu od malignih bolesti. A članovi udruge, na dan otvaranja, te svakog petka od 18 do 20 h održavat će besplatnu radionicu božićnih ukrasa na temu anđela.

Plavčić je najavio i kuću Djeda Božićnjaka u kino- sali i program koji će pratiti darivanje najmlađih Žminjaca. Naime, Djed Božićnjak s vilenjacima dolazi u Žminj u subotu, 22. prosinca, a u kino – sali boravit će od 8 do 12 h. Njegov dolazak organizira Dječji vrtić Rapčići, a Općina financijski pokriva nabavu poklon – paketa, kao i predstavu pulskog Teatra Naranča pod nazivom “Hrvatska bajkovnica”. Predstava je to, najavljuju iz Teatra Naranča, zbog koje će djeca zavoljeti čitati lektiru. U Žminju igra u subotu, 22 prosinca od 9: 30 h do 10 h, a ulaz je besplatan. Za vrijeme boravka Djeda Božićnjaka u Žminju za najmlađe pripremaju tople napitke i slastice.

Sanjin Galant najavio je sljedeće koncerte; 8. prosinca (subota) Night Express u The Baru; 15. prosinca (subota) Replay band u The BaruM; 22. Prosinca (subota), koncert Maje Šuput u šatoru.

Haidi Trento Bratulić najavila je sljedeće koncerte ;  8. prosinca (subota) koncert grupe Koktelsi u šatoru te 15.  prosinca (subota) koncert grupe Opća Opasnost u šatoru.

Trento Bratulić organizatorica je i dočeka Nove 2019. u podne 31. prosinca u šatoru pored škole. Najavila je bogati zabavni programom za djecu i odrasle, ponudu hrane i pića, nastup žminjskih mažoretkinja, grupe Proleteri, klauna na štulama koji će balonima zabavljati najmlađe, te puštanje crvenih lampiona; simbola novogodišnjih želja.

Trento Bratulić organizatorica je i dočeka Nove 2019. u podne 31. prosinca u šatoru pored škole. Najavila je bogati zabavni programom za djecu i odrasle, ponudu hrane i pića, nastup žminjskih mažoretkinja, grupe Proleteri, klauna na štulama koji će balonima zabavljati najmlađe, te puštanje crvenih lampiona; simbola novogodišnjih želja.