„Kazališne jeseni u Općini Medulin“ se nastavljaju

U sklopu programa „Kazališne jeseni u Općini Medulin“ u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin – 3mc-a na Placi (Centar 58, Medulin), ovog će petka, 30. studenog s početkom u 20 sati, gostovati „Mistero buffo“ Istarskog narodnog kazališta Pula. Radi se o zbirci satiričnih monologa, djelu talijanskog nobelovca Darija Foa. Autor je humorom ispunjen kazališni komad za sve generacije osmislio temeljem istraživanja srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno lakrdijaša.
Tradicionalne komične figure venecijanskog područja, koje se u srednjem vijeku prostiralo i na naše krajeve, teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom čitanju biblijskih tema. Nikada ne vrijeđajući vjeru, Boga i Svece, lakrdijaši su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje osobne ciljeve. Lakrdije nam tako pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio i ostao jak te vrlo slobodan. Originalan autorov tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original korištena je čakavica “zbaštardana”, “remixirana” te u sebi ima elemente raznih istarskih govora. Po prijevodu Valtera Roše i Aleksandra Bančića, lakrdije: Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika, predstaviti će svojom izvedbom Valter Roša.
Predstava „Mistero Buffo“ će biti izvedena u organizaciji i suradnji Općine Medulin s udrugom Airsoft klub Mutila iz Medulina.
Ulaz je, kao i uvijek, za mještane i posjetitelje slobodan.