29.11.2018

Glazbeno-poetska večer ‘Godišnja doba’ oduševila Ližnjance

Od početne ideje koja je bila tematski predblagdanski koncert, Mirjana Đurđev i Mia Grozdanić (duo Lisianum) došle su na ideju spajanja glazbe s drugim umjetnostima. Misao vodilja bila je prezentirati klasičnu glazbu ležernijeg karaktera na originalan način i time je približiti svim uzrastima. Mia Grozdanić višestruko je nagrađivana glazbenica na klasičnoj harmonici koja je nakon diplome Sibelius Akademije u Helsinkiju upisala i umjetnički doktorat na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu. Mirjana Đurđev pijanistica je sa završenom Glazbenom akademijom u Ljubljani (glavni predmet klavir), a sada radi kao profesorica u glazbenim školama u Poreču i Puli. Ove dvije mlade glazbenice okupile su se u Duo Lisianum.

Zahvaljujući kreativnoj i talentiranoj Dragici Dorić, ‘Godišnja Doba u Buenos Airesu’ argentinskog skladatelja Astora Piazzolle bila su prožeta poezijom naših pjesnika (M. Balota, V. Nazor, D. Cesarić i D. Dorić). Dragica Dorić, profesorica i stručna specijalistica kreativnog menadžmenta većinu vremena provodi s djecom prenoseći im znanje i ljubav prema tradicijskim vrijednostima. Svoju naklonost poeziji i čakavštini prenijela je i na svoju jedanaestogodišnju kćer Anđelu Dorić. Zajedno su, uz zvuke klavira i harmonike recitacijom prenijele emociju svakog godišnjeg doba na publiku. Općinska sala u Ližnjanu bila je puna, a velikodušni pljesak na kraju potvrda je da su Ližnjanci željni ovakvih kulturno-umjetničkih događaja.

Domaćin projekta je Udruga PANK – Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca. Ova mlada udruga iz Pule usmjerena je viziji društva u kojem su građani motivirani činiti pozitivne promjene u svojoj zajednici te tako doprinijeti sveukupnom poboljšanju kvalitete življenja. Kroz svoje aktivnosti radi na razvijanju društva tolerancije, demokracije i multikulturalnosti, a ove društvene vrijednosti zagovara i kroz kulturne događaje.

Za sve one koji nisu mogli prisustvovati, glazbeno-poetska predstava ‘Godišnja doba’ bit će izvedena i u Puli. U ponedjeljak, 10. prosinca  u 19 sati na Filozofskom fakultetu, u Svečanoj dvorani „Tone Peruško“ i pulska će publika imati priliku zaploviti kroz sva četiri godišnja doba uz note Astora Piazzolle i recitacije djela domaćih pjesnika. Ulaz je slobodan.

Ovaj program sufinancira Općina Ližnjan kojoj se Udruga PANK i Duo Lisianum srdačno zahvaljuju.