Nobelovac Wole Soyinka otvorio 24. Sa(n)jam knjige u Istri

U Puli u Domu hrvatskih branitelja danas  je već tradicionalno, točno u 12 sati svečano otvoren 24. Sa(n)jam knjige u Istri.

Na svečanom otvorenju uz gradonačelnika Grada Pule Borisa Miletića prisustvovali su izaslanica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec i zamjenica župana Istarske županije Giussepina Rajko .

Posebnost otvaranju Sajma dala je glazbenica Amira Medunjanin, međunarodno  priznata i poznata pjevačica sevdaha. Uvrštena je među 10 najboljih pjevačica u kategoriji “World Music.”

Gradonačelnik Boris Miletić pozdravio je prisutne, rekao je  kako je ponosan da u gradu imamo Sajam ove veličine i težine, naglašavajući pritom kreativnost, snagu i volju direktorice Sajma Magdalene Vodopije koja to godinama gura. Naglasio je važnost sajma koji svake godine u Pulu privlači najveća imena europske i svjetske književnosti i dodao kako će Grad Pula uvijek biti  potpora  i podržavati vrijedne kulturne manifestacije poput ove, a upravo je nastavak buduće trogodišnje financijske potpore Sajmu izglasan jučer na Gradskom vijeću, rekao je Miletić.

Direktorica Sajma, Magdalena Vodopija koja se okupljenima obratila u ime ekipe Sajma rekla je kako nemože zamisliti drugo mjesto osim Pule za jedan ovakav događaj. Naglasila je temu Sajma, sloboda, i rekla kako se uvijek osjećala slobodno u ovome što radi, upoznavajući razne književnike i stvarajući nova prijateljstva, na sajmu gdje svi imaju  prostor na kojem mogu slobodno govoriti, a ovdje u Puli to doista mogu, rekla je Magdalena Vodopija i zahvalila Gradu Puli na potpori.

Čast samog otvorenja Sajma pripala je afričkom dobitniku Nobelove nagrade za književnost, nestoru postkolonijalne književnosti i boracu za slobodno društvo, Woleu Soyinku koji je pohvalio gostoljubivost ljudi, lijepo vrijeme i prekrasan glas glazbenice Amire naglašavajući kako mu je zadovoljstvo biti dio ovako pozitivnog događaja.

Sa(n)jam knjige u Istri svoje sjećanje obnavlja nizom kataloga, kojima se pridaje posebna važnost. U ovogodišnjem katalogu, kojeg su uredili Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, posebno su razrađeni glavna tema Sloboda, regionalni program Makedonija čita, najpoznatiji program Sajma Doručak s autorombibliografski su opisane knjige koje se predstavljaju te biografski notirani svi sudionici programa. Katalog je likovno oblikovao, kao i sve promotivne materijale Sajma, Mauricio Ferlin.

Sajam traje od 29. studenoga do 9. prosinca 2018.godine.