Grad Vodnjan: Putujući festival istarskih proizvoda održan u Belgiji

Istarski su proizvodi predstavljeni u srcu Europe, u Europskom parlamentu i Restoranu Maison d’Istrie u Bruxellesu.
U utorak, 27. studenog dvadeset proizvođača iz Istre je najprije sudjelovalo na konferenciji Organic & Origin, u Europskom parlamentu. Konferencija, u organizaciji eurozastupnika Ivana Jakovčića, bila je prilika za predstavljanje istarskih proizvoda s eko markicom i oznakom izvornosti.
Povjerenik za poljoprivredu Europske komisije, Phil Hogan je tijekom svog govora naglasio važnost vrednovanja izvornih i ekoloških proizvoda na Europskoj i međunarodnoj razini.
Putujući festival istarskih proizvoda je oduševio sudionike na konferenciji, govornike iz brojnih europskih organizacija te zastupnike Europskog parlamenta. Pršut i suhomesnati proizvodi, sir, maslinova ulja, masline, šalša, čaj, ulje i proteini od konoplje, med, marmelade, piva, vina, biljni ekstrakti, eterična ulja, kreme, samo su neki od brojnih predstavljenih proizvoda.
Tijekom otvorenja festivala održana je i dodjela nagrada European Projects Awards. Istarskoj županiji dodijeljeno je priznanje za brojne projekte koji vrednuju istarske poljoprivredne proizvode na Europskoj razini.
Festival je nastavljen u restoranu Maison d’Istrie gdje je osim izložbe proizvoda održan i gastro-show. Predstavljena su razna jela s istarskim delicijama koji su u ponudi ovog modernog restorana u srcu Europe. Uz bogati jelovnik, u Maison d’Istrie, gosti mogu i kupovati sve proizvode iz kataloga Istarskih proizvoda i novog kataloga proizvoda s eko oznakom koji je prezentiran na festivalu.
Putujući festival istarskih proizvoda organizira udruga ISTARSKO – Ekomuzej iz Vodnjana u partnerstvu s udrugama Istarski Eko Proizvod i Informo, Hrvatskom gospodarskom komorom, Istarskom županijom i Agencijom za ruralni razvoj Istre.

„U festivalu sudjeluju proizvođači raznih lokalnih proizvoda iz cijele Istre, ne radi se isključivo o prehrambenim proizvodima, našem cjelogodišnjem događaju se mogu priključiti svi istarski proizvođači. Katalog nadopunjujemo nakon svake etape po istarskim gradovima i općinama a do danas smo uvrstili više od sto istarskih proizvoda, pola od kojih su eko proizvodi.
Omogućujemo velikim i malim proizvođačima zajedničku promociju. Pokušavamo stvoriti nove kanale za plasiranje proizvoda, u Muzeju lokalnih proizvoda u Vodnjanu, putem interneta u našoj online trgovini, kroz prezentacije na raznim događajima diljem Istre i Hrvatske ali i u inozemstvu.
Od danas se istarske proizvode iz našeg kataloga može kušati i kupovati i u Bruxellesu. Zadovoljni smo postignutim rezultatima u prvoj godini festivala.“ – izjavio je Samuel Černac, predsjednik udruge ISTRIAN de Dignan.