Istarska županija izdvaja 3,4 milijuna kuna za osobe s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je danas u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega, zamjenice gradonačelnika Pule Elene Puh Belci, te predstavnika udruga okupljenih u inicijativu Forum udruga osoba s invaliditetom Istarske županije (IFUOSI).

Obraćajući se okupljenima, župan Flego naglasio je da je današnji dan prilika da se svi skupa podsjetimo na naše sugrađane s invaliditetom koji u svom svakodnevnom životu nailaze na brojne prepreke.

„Ne samo danas, već svakodnevno trebamo imati razumijevanja za njihove potrebe, te im nastojati pomoći. Upravo to čini Istarska županija koja godišnje izdvaja 3,4 milijuna kuna za razne programe, te rad udruga i institucija koje se bave osobama s invaliditetom“, rekao je istarski župan koji smatra da je posebno važno da se osobe s invaliditetom osjećaju i budu ravnopravnim članovima društva.

„Imamo vrlo konstruktivnu i konkretnu suradnju sa svim udrugama, kao i s Forumom udruga osoba s invaliditetom Istarske županije, koju ćemo nastaviti i u nadolazećem razdoblju kako bi zajedničkim snagama nalazili rješenja za sve probleme i potrebe osoba s invaliditetom“, zaključio je župan Flego.

Zamjenica gradonačelnika Pule Puh Belci susret je ocijenila kao dobru priliku da se podvuče crta i rezimira do sada učinjeno. Zamjenica je ujedno pohvalila spajanje udruga u Forum, što smatra nije učestala pojava.

„Vaše zajedništvo predstavlja neiscrpnu vrijednost, a u takvim slučajevima uspjeh dolazi spontano“, poručila je Puh Belci.

Uslijedilo je predstavljanje devet udruga članica Foruma: Društva distrofičara Istre, Društva multiple skleroze Istarske županije, Udruge cerebralne paralize Istarske županije, Udruge djece i mladih oštećena sluha Istre, Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruge slabovidnih Istarske županije, Udruge slijepih Istarske županije i Udruge za autizam Istra. Predstavnici udruga izrazili su zahvalnost Istarskoj županiji i Gradu Puli na financijskoj pomoći i podršci u radu, bez kojih bi njihov opstanak bio upitan.

IFUOSI je dobrovoljna inicijativa udruga civilnog društva, osnovana 2011. godine, koja okuplja, brine i skrbi o osobama s invaliditetom s područja Istarske županije, radi ostvarivanja i usklađivanja svojih zajedničkih interesa.