BALE- UGOVOR O DONACIJI

Plinio Cuccurin s načelnikom Općine Bale Edijem Pastrovicchio danas je u općinskoj vijećnici potpisao Ugovor o donaciji 300 tisuća kuna. Tim sredstvima koja Cuccurin poklanja svojim sumještanima, financirat će se izrada skulpture leptira Toj je kao bajkovito biće simbol Bala. Skulpturu će izraditi akademski kipar Goran Stimac. Skulptura leptira velicine 5 puta 5 metara postavit će se na kružnom toku na ulazu u Bale do veljače 2019. godine. Jednim dijelom iznosa od 300 tisuća kuna koje Cuccurin poklanja Balama, financirat ce se i brončana skulptura blaženog Julijana koju će izraditi venecijanski kipar Massimiliano Melluso.

Postavljanje i otkrivanje te skulpture, koja će se lijevati u ljevaonici u Padovi, najavljuje se za za l. svibnja 2019. godine, kad je i dan Opéine Bale.

Ovom su prigodom Opéina Bale, tvrtka Mon Perin i njihova zajednicka tvrtka Fort Forno supotpisali Ugovor temeljem kojeg se na tvrtku Fort Forno prenosi pravo na komercijalizaciju skulpture leptira, blaženog Julijana i muralesa koje su izradili studenti ljetne kiparske kolonije (Boulevard World Genius) i slikarske kolonije (Open Air Colors). Predvideno je da se prihodi od komercijalizacije navedenih umjetničkih djela koriste za financiranje kulturnih manifestacija na području Bala.

Plinio Cuccurin, kojem je ovo samo još jedna u nizu vrijednih donacija svome kraju i sumještanima, kaze da je ova donacija znak njegove pripadnosti i zahvalnosti kraju koji kroz kip blaženog Julijana simbolizirana prošlost Bala, dok leptir simbolizira preobražaj Bala i njihovu još bolju i svjetliju budućnost.

Edi Pastrovicchio, nacelnik Općine Bale zahvalio se na vrijednoj donaciji te izmedu ostalog   istaknuo da Bale s ovim Ugovorom započinju razdoblje izrade destinacijskog identiteta Bala putem originalnih suvenira čime će Bale konkurirati ostalim mjestima sa posebnošću i različitošću.