NOTABILE CASTRUM / CASTELLO BEN MUNITO E ORNATO

U petak, 7. prosinca, s početkom u 9.45 sati u Mediteranskom plesnom u centru u Svetvinčentu, održat će se znanstveni skup pod nazivom „NOTABILE CASTRUM / CASTELLO BEN MUNITO E ORNATO: Kašteli Petrapilosa i San Vincenti u povijesnom i arhitektonskom kontekstu“ dok je za subotu, 8. prosinca planiran stručni obilazak istarskih spomenika mletačkog razdoblja. 

Gostujući znanstvenici i stručnjaci iz područja povijesti, povijesti umjetnosti i arheologije na znanstvenom skupu će podijeliti svoje bogato teoretsko i praktično iskustvo iz Hrvatske, Italije i Slovenije te postaviti naselja i kaštele Morosini-Grimani te kaštel Petrapilosa u širi kontekst stilsko-tipoloških i povijesnih okvira kojih do danas kronično nedostaje istarskoj srednjovjekovnoj fortifikacijskoj baštini. Skup je namijenjen stručnoj javnosti, turističkim djelatnicima te svoj zainteresiranoj publici i zaljubljenicima u bogatu povijest Istarskog poluotoka.

Uz znanstveni skup koji će se održati u petak, organiziran je i jednodnevni izlet uz stručno vodstvo koji će obuhvatiti posjet istarskim spomenicima – Morosini-Grimani u Svetvinčentu, kaštel u Pazinu, Possert i Petrapilosa u Buzetu.

Znanstveni skup sa stručnim izletom provodi se u sklopu Integriranog razvojnog programa KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa te je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Molimo zainteresirane da radi ograničenog broja mjesta potvrde svoj dolazak na znanstveni skup i izlet najkasnije do četvrtka, 6. prosinca, 2018. godine na info@svetvincenat.hr.