Predavanje Miroslava Huzjaka 06. prosinca u Premanturi

Fenoliga udruga u kulturi i JU Kamenjak pozivaju vas na predavanje Miroslava Huzjaka „UČITI GLEDATI – percepcija i mit o nevinom oku“.

Predavanje se održava u četvrtak 06. prosinca 2018. godine s početkom u 19,30 sati u Premanturi u „školi“ na placi.

Razlika između gledanja (opažanja svjetlosnih razlika) i viđenja (tumačenja i razumijevanja opaženog) upozorava nas da je opažaj (percepcija) mnogo kompleksniji proces nego što se čini na prvi pogled. Opažaj može biti shematski (orijentiran na funkciju opaženog) i doslovni (orijentiran na vizualni sadržaj). Količina opaženog ovisi o količini naučenog, tzv. dostupnih kategorija. Također, ovisi i o kretanju oka, broju fiksacija i defiksacija, jer oko ima vrlo mali radijus oštrog vida. Koncept „nevinog oka“ kaže da oko može vidjeti doslovno ono što je pred njim; međutim, to je mit, jer opažamo umom a ne okom. Stoga je svaki pogled opterećen svojom prošlošću, određenim „povijesnim naočalama“. Filozofi uvode pojam „simulakruma“, nositelja simulacija (neke vrste virtualne stvarnosti) koje gledatelj poistovjećuje sa stvarnošću, što se može vidjeti u krhkom odnosu gledatelja prema masovnim medijima. Srodno, umjetnička djela također traže drugačiji pogled od uobičajenog. Zaključujemo da se percepcijom može upravljati, a može ju se i obrazovati.

O predavaču …Red. prof. dr. sc. Miroslav Huzjak rođen je 1969. godine u Zagrebu. Maturirao je na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu na odsjeku grafike. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Magistrirao je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija. Zaposlen je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za učiteljske studije u zvanju redovitog profesora. Bavi se metodikom likovne kulture. Bio je voditelj je Povjerenstva za stručnu prosudbu i završnu izradu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS) za likovnu kulturu, razredna nastava, u osnovnoj školi. Član je stručne radne skupine za izradu kurikuluma za Likovnu kulturu i Likovnu umjetnost u Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Školi za život. Autor je Metodičkog internet centra za likovnu kulturu na adresi: http://likovna-kultura.ufzg.hr . Organizator je nekoliko izložbi dječjih radova. Autor je serije udžbenika za učenike i priručnika za nastavnike za likovnu kulturu „Učimo gledati 1-8“ s CD-ima, te serije udžbenika „Moje boje 1-8“. Autor je mapa reprodukcija, kao i odabira papira i didaktičkih mapa za likovnu kulturu. Objavljuje ilustracije. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU-a). Živi i radi u Zagrebu. Autor je 23 samostalne izložbe, 29 skupnih i 3 izložbe dječjih radova. Autor je 19 znanstvenih i 40 stručnih članaka.

Ulaz je kao i uvijek slobodan.