Projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske.

U sklopu projekta KeyQ+ koji je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, organizirana je studijska posjeta talijanskih institucionalnih dionika iz regija Friuli Venezia-Giulia, Veneto i Emilia-Romagna Edukacijskom gastronomskom centru Istre i lokalnim istarskim proizvođačima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U četvrtak, 5. prosinca, dionici iz talijanskih regija uključenih u projekt, posjetili su lokalnog proizvođača maslinovog ulja Chiavalon u Vodnjanu i mljekaru Latus u Orbanićima.

Cilj studijske posjete je pokazati talijanskim dionicima primjere dobre prakse valorizacije lokalnih i tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji povezuju gastronomiju, povijest i kulturu teritorija.

Drugog dana posjete talijanski dionici posjetili su AZRRI-evu didaktičku kuhinju na Gortanovom brijegu gdje se posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika. Svrha KeyQ+ projekta je kapitalizacija uspješnog koncepta Edukacijskog centra koji ima za cilj zaštitu istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine.