Tri bisera devetnaestog stoljeća iz fundusa Knjižnice Arheološkog muzeja Istre

Arheološki muzej Istre je u utorak, 4. prosinca 2018. predstavio još jedan „Prozor u prošlost“ (vitrinu u Carrarinoj 4 u Puli) naslova „Tri bisera devetnaestog stoljeća iz fundusa Knjižnice Arheološkog muzeja Istre“, autorice Adriane Gri Štorga.

Prezentirana izdanja iz Knjižnice Arheološkog muzeja Istre izdvojena su kao tri reprezentativna primjerka monografija koja prikazuju povijesno-slikovne opise putovanja autora u kojima je obuhvaćeno i područje Istre u 19. st.

Lavallée, J. – Cassas, L. F., Voyage pittoresque et historique de l’Istrie et de la Dalmatie, Paris 1802.

U knjizi su prikazane grafike francuskog slikara Louisa Françoisa Cassasa iz 1782. g., izdane u redakciji Josepha Lavalléea, 1802. g. Bogato je opremljena bakropisima i bakrorezima koja su izrađena prema Cassasovim akvareliranim predlošcima, a izradili su ih najistaknutiji francuski graveri druge polovice 18. stoljeća, što predstavlja jednu od njezinih posebnih vrijednosti. Oni, između ostalog, ilustriraju i antičku spomeničku baštinu Pule potkraj 18. st., prije početka razvitka grada u 19. st. J. Lavalée je obradio tekst na temelju Cassasova putnog dnevnika, ali ne citirajući ga izvorno već prepričavajući ga i dopunjavajući ga svojim dodacima, iako opisuje putovanje u krajeve u koje sam nikada nije otputovao. Slikovni dio čini 68 zasebnih tabli te tri ploče otisnute kao vinjete na počecima zaglavlja na stranicama uz tekst knjige, a čiji se opisi nalaze na samom kraju.

Da bi se namakla sredstva za njezin tisak, sakupljani su pretplatnici. Ukupan broj pretplatnika iznosio je 280 za 764 primjeraka knjige.

Allason, T., Picturesque Views of the Antiquities of Pola in Istria, London 1819.

Thomas Allason bio je engleski arhitekt, geodet i zemljopisac. U jedinoj svojoj knjizi koju je napisao, Picturesque Views of the Antiquities of Pola in Istria, tiskao je ciklus bakropisa s antičkim spomenicima Pule, zajedno sa svojevrsnim putopisom u kojem je zabilježio mnoštvo podataka o Puli i njezinim starinama.

U knjizi se nalazi ukupno 10 gravura i 4 ilustracije. Osim onih iz Pule prikazane su i Akropola u Ateni te pogled s mora na Trst. Ploče su ugravirali W. B. Cooke, George Cooke, Henry Moses i Cosmo Armstrong.

Yriarte, C., Les bords de l’Adriatique et le Monténégro: Venise, l’Istrie, le Quarnero, la Dalmatie, le Monténégro et la rive Italienne, Paris 1878.

Autor ovog putopisnog i kulturno-antropološkog djela je Charles Yriarte, francuski novinar, publicist i putopisac. Kao veliki romantičar, putuje balkanskim područjem proučavajući ljude i njihovo povijesno i kulturno nasljeđe. On ga opisuje kao jedno neistraženo, djevičansko područje, te u želji da ga što bolje opiše, izrađuje brojne skice koje prate njegove opise, a nekolicina umjetnika koji su, oslanjajući se na svoju intuiciju, dali „punoću“ tim skicama i realiziraju ono tek naznačeno.

Osim uvoda, u kojem je obrazložio program i ciljeve svog putovanja, knjiga sadrži 11 poglavlja. Opremljena je s 257 gravura te 7 geografskih karti.

Prezentirana izložba popraćena je istoimenim katalogom, koji se može besplatno preuzeti ispred ulaza u prostorije u Carrarinoj 4.