Arheološki muzej Istre najavljuje i poziva Vas da pogledate novu izložbu u Galeriji C8 u Puli  „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“

U petak 21. prosinca 2018. godine s početkom u 12 sati u Galeriji C8  otvorit će se nagrađena izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu  „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“. Izložba je osvojila nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu u kategoriji Izložba godine.

Izložba „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.  Izložba je bila postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu od ožujka do lipnja 2017. godine. Tijekom 2018. gostovala je u Dubrovniku, Lošinju i Požegi, a od  21. prosinca 2018.  do 24. veljače 2019. godine bit će otvorena za posjetitelje u Puli.

Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest dio ljudskog života, od najranijeg vremena mogu se pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre.

Prikazom odabranih antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem, upoznajemo početke antičkog liječenja koji nas vode do nekolicine medicinskih teorija razvijenih u antičko doba, od kojih su se neke zadržale gotovo do nedavno. Slijedeći holistički pristup zdravlju, upoznajemo se s antičkom farmacijom, a potom i s nekoliko odabranih operativnih zahvata odabranih prema kriteriju učestalosti u antičko i današnje vrijeme.

Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine svim dobnim skupinama posjetitelja.

Brojne arheološke izloške posjetitelji će moći komparirati s modernim farmaceutskim i medicinskim instrumentarijem, a izložbu upotpunjuju i modeli i preparati ljudskih organa.  U sklopu izložbe bit će pripremljene i tematske radionice za djecu i odrasle.

Izložba je realizirana u suradnji  s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Gradskim ljekarnama Zagreb, Zagrebačkim holdingom, te tvrtkama Suban, Marija i Sitomas.

Gostovanje izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ u Arheološkom muzeju Istre razumljivo je s obzirom na antičku tradiciju Pule u kojoj su vidljivi različiti aspekti brige o javnom zdravlju u što prvenstveno ubrajamo vodovod, kanalizaciju i terme. Na razvijenu medicinu u Puli upućuju i nalazi povezani s kultovima vezanim uz zdravlje i liječenje, odnosno s kultovima Herkula, Eskulapa i Salus.

Već po osnutku rimske Coloniae Iulie Pole (46./45. g. pr. Kr.), u sjeveroistočnom uglu grada, na mjestu izvora pitke vode,  podignut je kompleks s objektima javnog i privatnog karaktera: svetište, javno kupalište i reprezentativna privatna kuća. Sakralni je dio ove cjeline bio posvećen Herkulu čije je svetište graničilo s termama, a neposredno uz terme, u zidnoj niši izdvojenog dijela privatne kuće  zabilježen je nalaz podnog mozaika. Crno bijeli mozaik sadrži prikaz žrtvenika i stilizirane školjke te natpis Salus  što sugerira mogućnost da je u tom izdvojenom prostoru djelovao javni liječnik.

Izdvajamo i zavjetni natpis kojeg je orijentalac Iuventius Eutyches posvetio Asklepiju te nadgrobni spomenik koji je još za života Aulus Atius Caius, javni liječnik podigao sebi i ženi,  a koji naznačuje  kako je medicinska služba u rimskoj Puli bila na zavidnoj razini.

Srednjovjekovnih redovničkih hospitala u Istri je evidentirano preko dvadeset, a  osnivaju se od 6. do 18. st. nakon čega slijedi izgradnja vojnih i civilnih bolnica.

Sa zadovoljstvom predstavljamo antičku medicinu u Arheološkom muzeju Istre. Dođite i provjerite kako su Rimljani liječili glavobolju, jesu li koristili anesteziju te čime su dezinficirali rane!

 

Slađana Latinović

restauratorica