Fenoliga i JU Kamenjak pozivaju na predavanje Zorana Tadića „Seks, krv i hladnokrvno ubojstvo: Kako zivotinje biraju partnera za parenje?”

U četvrtak 20.12.2018. u 19,30 h u Školi na placi u Premanturi dođite na predavanje Zorana Tadića „Seks, krv i hladnokrvno ubojstvo: Kako zivotinje biraju partnera za parenje?”

O predavanju …

Koji mužajci oplode ženku tako što joj probiju trbušni zid sa strane? Kojim mužjacima genitalije eksplodiraju u ženki? Zašto paun ima onako veliki rep? Zašto je mužjacima samo seks na pameti, a ženkama, kao, nije? Živi li lav kraljevskim životom ili kraljevskim životom živi lavica, a lavu i nije baš najbolje? Zašto je mužjak crne udovice, kad ga ženka pojede, najsretnije biće na svijetu? Uglavnom, na ovome predavanju saznati ćete sve što ste oduvijek željeli saznati o seksu, a niste se usudili pitati…i još mnogo toga!

O predavaču …

Prof. Zoran Tadić rođen je 18. travnja 1962. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu te, 1986. godine, Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Godine 1987. zaposlio se na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje radi i danas. Znanstveno se usavršavao na institutu “Max Planck” za biokemiju u Münchenu, na Indiana University Medical School u Indianapolisu u SAD-u te na The Zoological Society of London u Velikoj Britaniji. U početku znanstvene karijere, bavio se biologijom i imunologijom tumora te molekularnom dijagnostikom bolesti domaćih životinja. Od kraja 90-tih godina počinje se baviti ponašanjem životinja te ekofiziologijom čime se bavi i danas. Na PMF-u u Zagrebu, predaje kolegije “Animalna fiziologija”, “Ekofiziologija životinja”, “Ponašanje životinja” i “Integrativna fiziologija”. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predaje kolegij “Zoopsihologija”, na doktorskom studiju neuroznanosti na Medicinskom fakultetu kolegij “Uvod u etologiju”, a uskoro će voditi i kolegij “Fiziologija, evolucija i medicina: važna (bio)medicinska pletenica” na doktorskom studiju “Translacijska istraživanja u biomedicini” (TRIBE) na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Prva je osoba koja je u Hrvatsku uvela ponašanje životinja i, djelomično, ekofiziologiju životinja kao znanstvene odn. moderne nastavne discipline. U tim disciplinama stalno surađuje sa znanstvenicima iz Francuske, Belgije, Velike Britanije i SAD-a. Održava i vodi najveću akademsku zbirku živih zmija u Europi (http://snakes.biol.pmf.unizg.hr/). Prof. Zoran Tadić vrlo je aktivan i na polju popularizacije znanosti te je do sada kreirao odn. sudjelovao u mnogim televizijskim i radijskim emisijama, održao je brojna popularna predavanja te napisao mnoge popularizacijske članke ( http://www.pmf.unizg.hr/_news/30231/Prisustvo%20u%20medijima%20Tadic.pdf), uglavnom iz područja fiziologije, ponašanja životinja i biologije zmija. Područje znanstvenog zanimanja su mu različita područja fiziologije i ponašanja životinja, interakcija fiziologije, ekologije, evolucije i ponašanja te evolucija složenih anatomsko-fizioloških i bihevioralnih svojstava u životinja. Šeće po prirodi, čita knjige i stripove (odrastao na “Alan Ford”-u, a životna su mu inspiracija stripovi Dubravka Matakovića) te obilazi pub kvizove po Zagrebu. Nema Facebook profil, ni bilo kakav drugi profil na društvenim mrežama i ne namjerava ih otvoriti.