Obilježena 45. godišnjica Astronomnskog društva „Istra“ Pula

U Pulskoj Zvjezdarnici na Monte Zaru, obilježila se jučer  45. godišnjica Astronomskog društva “Istra” Pula.
U ime Grada Pule obilježavanju tog značajnog dana sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.
Tom prilikom održana je prigodna izložba povodom 45. godina rada Astronomskog društva “Istra” Pula, uz fotografije iz perioda od 1973. do danas, te prezentacija povijesti Zvjezdarnice u Puli od njenih početaka 1871. do danas. 
Prisutni su također imali mogućnost promatranja nebeskih objekata kao i prikupljanja informacija o astronomiji, samoj Zvjezdarnici i svemu što ova Udruga kroz niz godina stvara.

Najvažnija zadaća Društva, bila je i ostala popularizacija astronomije, a kao glavno mjesto sastanaka i svih otkrića i uspjeha upravo je Zvjezdarnica Pula, smještena na jednom od najljepših mjesta Pule, nadomak samoga gradskog središta, s prekrasnim pogledom koji se s nje pruža prema pulskom zaljevu i luci.

Zamjenica gradonačelnika nije krila zadovoljstvo prostorom Zvjezdarnice gdje Društvo djeluje, kao i samim njihovim radom, poželjela im je uspjeh i sreću, ali i naglasila kako je Grad Pula u proračunu za 2019.godinu osigurao sredstva za izradu projektnog rješenja rekonstrukcije Zvjezdarnice i planetarija što je preduvjet za kandidiranje za EU fondove, s obzirom da je Zvjezdarnica proglašena kulturnim dobrom, naravno sve to će se odviti uz suradnju Grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Astronomskog društva „Istra“Pula, dodala je Puh Belci.

Pulska Carska i Kraljevska Mornarička zvjezdarnica (K.u.K. Marine Sternwarte) kao dio Hidrografskog zavoda austrijske Ratne mornarice, najstarija je astronomska ustanova na području Republike Hrvatske.

U sklopu projekta “Prosinac u Puli 2018.” zvjezdarnica na Monte Zaru biti će otvorena za građanstvo svakog dana od 17. do 21. prosinca u vremenu od 19 do 21 sat.