Predstavljena nova skulptura Josipa Diminića „Posveta maslini“

Predstavljanje nove skulpture akademskog kipara Josipa Diminića „Posveta maslini“ održano je sinoć u Kući istarskog maslinovog ulja u Puli, gdje će se nalaziti u stalnom postavu.

Uz prijatelje i suradnike, predstavljanju su bili nazočni predstavnici Istarske županije te sam umjetnik Josip Diminić.

”Prošle smo godine otvorili prvi hrvatski muzej maslinarstva koji predstavlja povijesni i tradicijski aspekt maslinarstva, ali i našu sadašnjost – maslinare i vrhunsko istarsko maslinovo ulje. Želeći i dalje kroz trokut kultura – maslinarstvo – turizam promovirati ono najbolje u Istri, krenuli smo s projektom „Posveta maslini“ gdje je jedan od najznačajnijih istarskih i hrvatskih umjetnika, akademski kipar Josip Diminić izradio skulpturu – suvremeno umjetničko djelo stabla masline na način kako je on vidi.” – rekla je u najavi Lorena Boljunčić, voditeljica projekta Kuće istarskog maslinovog ulja.

Josip Diminić rođen je u Sv. Lovreču Labinskom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1963. godine u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartagile. Zaslužan je za niz kulturnih i umjetničkih projekta u Istri (Mediteranski kiparski simpozij, Dubrova), ostvario preko 100 samostalnih i više od 300 skupnih izložbi, a gotovo cijeli svoj život posvetio je obrazovanju mladih umjetnika predavajući na ALU u Rijeci. Za svoj umjetnički rad dobio je oko 20 različitih nagrada.