PIŠE SE NEKA NOVA ŽMINJSKA POVIJEST

Nakon što je Općinsko vijeće Općine Žminj na sjednici 20.12.2018. izglasalo JEDNOGLASNO nikad veći proračun u Žminju težak 27 milijuna kuna, načelnik Općine Žminj potpisao je u petak, 21. prosinca 2018. godine Ugovor o financiranju izgradnje novog dječjeg vrtića u Žminju težak 9.3 milijuna kuna.

Na 19. ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Žminj na kojoj su vijećnici odlučivali o 24 točke Dnevnoga reda u rekordnom roku zajednički, konstruktivno i jednoglasno prihvaćene su sve točke Dnevnoga reda. Rebalansom općinskog proračuna za 2018. godinu utvrđen je višak prihoda nad rashodima u iznosu 301.128,99 kuna čime je poslovanje Općine Žminj u 2018. obilježio suficit i pozitivno poslovanje. Realizacija je povećana te je umjesto planiranih 12.510.681,00 kuna, ostvareno 13.152.466,50. Efekt pozitivnog poslovanja, osim konsolidiranih prihoda i reduciranih rashoda, svakako je rezultat efikasnije alokacije i distribucije proračunskih sredstava, ali i kvalitetnog rada općinske uprave na aplikaciji i povlačenju sredstava iz vanjskih izvora, prvenstveno izvora EU za financiranje kapitalnih ulaganja i investicija.

Nakon prihvaćanja Rebalansa proračuna uslijedilo je nikada brže prihvaćanje i izglasavanje bez ijedne primjedbe na Proračun za 2019. težak 27 milijuna kuna. U samo pola sata vijećnici Općine Žminj pohvalili su prijedlog proračuna kao i samu izradu istoga od cjelokupnog vodstva i uprave Općine Žminj. Proračun koji su zajedno s vijećnicima kreirali sumještani putem online obrasca, te koji je prošao jedno neformalno i jedno formalno čitanje, prihvaćen je JEDNOGLASNO na najkraćoj u povijesti sjednici Općinskog vijeća Općine Žminj.

Da se trud i suradnja isplati pokazala je i činjenica da je dan nakon sjednice Općinskog vijeća načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, u prisustvu premijera Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade g. Tomislava Tolušića te ravnateljice APPRRR-a gđe. Matilde Copić potpisao Ugovor o financiranju izgradnje novog dječjeg vrtića u Žminju vrijedan 9.3 milijuna kuna čime je prekinuta jedanaestogodišnja agonija stanovnika Općine Žminj vezana uz problematiku smještaja djece u vrtić. Novi vrtić predstavlja novi početak, a suradnja i zajedništvo viđeno na sjednici i donošenju temeljnog dokumenta Općine Žminj za narednu godinu, nadu da žminjci znaju i žele zajedničkim snagama graditi i razvijati Žminj. 27 milijuna kuna projekata kojima Žminj teži ka statusu mjesta ugodnog življenja, po mjeri svih svojih mještana, istodobno razvijajući naselje Žminj, a pritom ne zaboravljajući razvoj svih 112 sela. Osim vrtića, Proračun obuhvaća i nastavak izrade projektne dokumentacije dogradnje, nadogradnje OŠ V. Gortan Žminj te školsko-sportske dvorane u sklopu iste, izgradnju reciklažnog dvorišta, nova dječja igrališta, kanalizaciju Lukovica, pročistač otpadnih voda, udžbenike za osnovnoškolce… kao i ostale projekte od važnosti za sigurnost, blagostanje i ugodan život u Žminju.

Kako bi se novi početak prigodno obilježio, načelnik i predsjednik vijeća u subotu su 22.12.2018., uz prigodne poklone svim vrtićarcima koji su tog dana darivani prigodnim božićnim darovima, ravnateljici DV Rapčići gđi. Neviji Jedrejčić i najmlađem polazniku vrtića svečano uručili Ugovor o izgradnji novog dječjeg vrtića.

Budućnost Žminja počiva na našim najmlađima. Izgradnjom novog vrtića omogućava se njihovim roditeljima da odgajaju djecu u Žminju, da rade i rastu u Žminju, a Žminj zajedno s njima. Zajedništvom, suradnjom i razumijevanjem polako, ali sigurno mijenjamo Žminj. Ovaj prekrasan božićni dar od Vlade Republike Hrvatske nada je da Žminj može rasti, jer to zasigurno želi, a zajedništvo vijećnika, načelnika i uprave može samo biti preduvjet da nada može postati realnost. Veliko hvala Vladi Republike Hrvatske na čelu s g. Andrejem Plenkovićem, te svim vijećnicima i suradnicima bez kojih ovaj zaokret ne bi bio moguć.

Na kraju, u svoje ime, te u ime vijećnika i suradnika svim stanovnicima Općine Žminj, te svim stanovnicima Istarske županije Sretan i blagoslovljen Božić te Sretna Nova godina puna mira, sreće, ljubavi i zajedništva. Jer samo ZAJEDNO možemo bolje, poručuju iz Općine Žminj.