27.12.2018

Potpisan Ugovor o dugoročnom kreditu između Istarske županije i Privredne banke Zagreb

U sjedištu Istarske županije u Puli, danas je potpisan Ugovor o dugoročnom kreditu između Istarske županije i Privredne banke Zagreb u visini od 65 milijuna kuna. Namjena kredita je ulaganje u objekte društvene infrastrukture među kojima Medicinska škola Pula, Osnovna škola Mate Balote Buje, Osnovna škola Petra Studenca i Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula.

Potpisivanju su nazočili istarski župan Valter Flego uz kojeg su bili zamjenik župana Fabrizio Radin i pročelnica za financije Tatjana Matošević a ispred Privredne banke Zagreb Zdravka Cukon, Vladimir Potočki i Nikica Floreano.

Župan Flego je istaknuo kako je put prema ovom kreditnom zaduženju bio dugačak i zahtjevan, ali su rezultati, odnosno uvjeti sjajni te da su opravdali sva očekivanja na veliko zadovoljstvo Županije. Svake se godine detektiraju prioritetne investicije kako u školstvu tako i u drugim područjima diljem Istre, a mnogim manjim sredinama to su investicije koje puno znače. Naglasio je, također, da će u vraćanju kredita u polovini iznosa sudjelovati Grad Pula.

Sav novac iz ovog kredita ulažemo u prioritetne investicije, društvenu infrastrukturu s naglaskom da najveći dio iznosa ide na izgradnju nove Medicinske škole u Puli. Na proljeće krećemo s natječajem i pripremnim radnjama kako bi bili sigurni u kvalitetno javno nadmetanje. Plan je da škola bude gotova u ovo vrijeme, krajem 2020. godine i tada ćemo imati modernu i lijepu školu čime sam siguran da ćemo značajno doprinijeti kvalitetnom obrazovanju i stvaranju novih kadrova za našu novu bolnicu,“ dodao je istarski župan.

Zdravka Cukon je istaknula da su sve ove investicije značajne i Privrednoj banci Zagreb kao financijskoj instituciji te da s Istarskom županijom ima dugogodišnju suradnju i odlično partnerstvo.

Dio kredita će u Novoj godini biti usmjeren i na energetsku obnovu škole u Bujama kao i na obnovu škole u Kanfanaru a dio sredstava bit će utrošen i na uređenje depandanse Doma za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli.