Oprezno s pirotehnikom u novogodišnjoj noći!

Kao i svake godine, za očekivati je da će građani u novogodišnjoj noći koristiti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku. Policijska uprava istarska stoga još jednom podsjeća da pirotehnička sredstva nisu igračke i da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice.

Policija poziva građane da budu oprezni ukoliko koriste pirotehnička sredstva te posebno apelira na roditelje da obrate pozornost na djecu kako ne bi ozlijedili sebe i druge osobe. Radi povećanja sigurnosti građana i imovine savjetujemo slijedeće:

  • pirotehnička sredstva kupujte isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena i inzistirajte na izdavanju računa
  • pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo prema priloženim uputama (sigurnosne upute i upozorenja nalaze se na poleđini svakog pirotehničkog sredstva)
  • pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom prostoru
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je ”zatajilo” u prvom pokušaju
  • ne bacajte pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama.

Policija još jednom podsjeća da djeci mlađoj od 14 godina nije dopušteno korištenje pirotehničkih sredstva te da je zakonom propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje/zakonske zastupnike djeteta mlađeg od 14 godina koje uporabi pirotehničko sredstvo.

Pirotehnička sredstva F1 kategorije mogu koristiti samo osobe starije od 14 godina, a sredstva F2 i F3 kategorije isključivo osobe starije od 18 godina. F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je uporaba dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Policijska uprava istarska poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez sankcija predaju policiji oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.