Červar: rukometna reprezentacija se u Poreču osjeća kao kod kuće

Prijateljski turnir „HEP Croatia Cup 2019“ u kojem će snage odmjeriti muške seniorske rukometne  reprezentacije Hrvatske, Italije i Crne Gore održat će se od četvrtka 3. do petka 5. siječnja 2019. u porečkoj dvorani Žatika, a dio su priprema koje hrvatski rukometaši odrađuju uoči Svjetskog rukometnog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj. Turnir su na današnjoj konferenciji za novinare u dvorani Žatika najavili izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar i porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

-Drago mi je što i nakon božićnih i novogodišnjih blagdana i odličnih rezultata u noćenjima i dolascima gostiju, naš grad ne miruje, već ugošćuje jedan ovako zanimljiv turnir, koji će vjerujem, privući kako naše sugrađane, tako i goste iz cijele Istre i šire. Posebno nas veseli što je hrvatska muška rukometna reprezentacija odbrala Poreč i dvoranu Žatika za ovako važne pripreme za Svjetsko prvenstvo. Pozivam sve da dođu u našu dvoranu i budu podrška našim rukometašima u ovom turniru, te im želim puno sreće u predstojećem Svjetskom prvenstvu, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar zahvalio je Poreču na gostoprimstvu, napomenuvši kako se rukometaši ovdje osjećaju kao kod kuće i uvijek rado biraju povratak u Poreč, posebno jer Poreč često donosi dobre rezultate.  Pojasnio je da se trodijelni ciklus priprema završava utakmicama protiv Crne Gore i Italije u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, što je posebno dobrodošlo s obzirom na to da su se igrači iz Bundeslige reprezentaciji priključili tek u trećoj fazi. Nakon toga slijedi put u Zagreb, da bi odabrana skupina 9. poletjela za Muenchen gdje će 11. siječnja odigrati prvu od pet utakmica u skupini na SP, onu protiv Islanda.

-Velik je interes javnosti za naš nastup na SP u Njemačkoj i Danskoj, pa očekujemo veliku podršku navijača iz Muenchena i ostatka Njemačke, ali i iz Hrvatske, jer se radi o samo pet sati vožnje. Osnovni nam je cilj plasirati se među top sedam ekipa, odnosno na Olimpijske igre 2020. u Tokiju. No, danas u svjetskom rukometu imate 209 saveza, što predstavlja veliku konkurenciju, rekao je Červar naglasivši da danas mnoge države značajno ulažu u rukomet, poput Francuske, Španjolske, Danske, Norveške i Njemačke, zbog čega će zapravo možda i petnaest ekipa vrlo ozbiljno konkurirati za Tokio.

Kad je hrvatska reprezentacija u pitanju, Červar je u nju instalirao pet igrača koji su ovoga ljeta na Mediteranskim igrama osvojili zlato, a kao razlog za to značajno pomlađivanje ekipe naveo je vjerovanje da je u reprezentaciji uvijek potrebno nekoliko mladih igrača gladnih uspjeha i dokazivanja, koji u sinergiji s iskusnima mogu napraviti dobar rezultat.

Podsjetimo, turnir će se igrati u sportskoj Žatika prema slijedećem rasporedu:

03.01.2019. ITALIJA – CRNA GORA u 18.00 sati,

04.01.2019. HRVATSKA – CRNA GORA u 20 sati uz izravni TV prijenos na RTL-u,

05.01.2019. HRVATSKA – ITALIJA u 20 sati uz izravni prijenos na RTL-u.

Za sve ljubitelje rukometa koji žele doći bodriti našu reprezentaciju, u prodaji će biti ulaznice za utakmice 4. i 5. siječnja po cijeni od 40 kuna po utakmici, dok je za utakmicu 3. siječnja ulaz besplatan. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Žatika koja će raditi 2. siječnja od 12 do 18 sati, te 3., 4. i 5. siječnja od 15 do 21 sat.

Organizator turnira je Rukometni klub Poreč u suradnji s Gradom Porečom – Parenzo, Sportskom zajednicom Grada Poreča i Hrvatskim rukometnim savezom.