OBILJEŽENA 75. GODIŠNJICA STRADAVANJA SELA ŠAJINI

Tužna šajinska noć

U noći s 8. na 9. siječnja 1944. godine mjesto Šajini u Općini Barban pretrpjelo je stravičan zločin. Nacifašisti su oko ponoći opkolili cijelo selo te potom krenuli u krvavi pohod.

Upucano je, zaklano i živo zapaljeno pedeset i četvero stanovnika među kojima je bilo žena i djece. Selo je potom zapaljeno i opljačkano, a jedna četvrtina preostalog stanovništva, među kojima mahom žene, nisu imali ni načina kako pokopati svoje bližnje koji su omotani u posteljinu u vozovima odveženi u velike rupe iskopane na groblju u susjednom selu Škitača.

Hrabre šajinske žene

Dane i godine koji su potom uslijedili također nije bilo lako preživjeti.

O tome kako su hrabre šajinske žene uspjele odgojiti svoju djecu i vratiti život u Šajine moglo se čuti na prigodnom komemorativnom programu održanom u srijedu u Društvenom domu u Šajinima nakon polaganja vijenaca na spomenik podignut u čast nevinih šajinskih žrtava.

To su učinile delegacije Mjesnog odbora Šajini, Općine Barban, Saveza antifašista Općine Barban, Istarske županije, Saveza antifašista Istarske županije, Sela Lipa s kojom su Šajini zbog slične tragične sudbine pobratimljeni, Općine Matulji te Općine Svetvinčenat čije je selo Bokordiće istog dana zadesila slična tragedija.

Šajini pamte!

U komemorativnom programu sudjelovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva Barban te mladi naraštaji Šajinaca koji su čitali svjedočanstva svojih preživjelih predaka.

Mnogi od njih nisu više među živima, a većina komemoraciji iz zdravstvenih i drugih razloga nije mogla nazočiti.

Međutim došao je Đino Matošić kojeg je općinski načelnik Dalibor Paus posebno pozdravio podsjetivši kako je Đino te kobne noći ostao bez oba roditelja, a majka mu je ubijena dok ga je držala u naručju kao petogodišnje dijete.

Posjetite Memorijalnu sobu posvećenu stradanju sela Šajini

Komemoracija u Šajinima održava se svake godine kako se ne bi zaboravila velika žrtva koju su dali nedužni civili te kao opomena svim režimima na besmislenost mržnje i ratova.

Povodom 70. obljetnice, 2015. godine, nekoliko je mještana zajedno s tadašnjim načelnikom, Denisom Kontošićem, opremilo Memorijalnu sobu posvećenu stradavanju sela koju je moguće posjetiti te se tako educirati o ovom nemilom događaju o kojem se u Istri jako malo zna.

Organizaciju ovogodišnje manifestacije potpisuju Općina Barban i Mjesni odbor Šaijini na čelu s Eduardom Grgorinićem.