Predstava ‘ Kako je počeo rat na mom otoku’ u INK 18. siječnja u 20h.

U petak, 18. siječnja u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula gostuje predstava iz koprodukcije GDK „Gavella“  i HNK u Šibeniku, KAKO JE POČEO RAT  NA MOM OTOKU autora Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine.

IGRAJU:  Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Zoran Gogić, Darko Stazić

“Kako je počeo rat na mom otoku”, film Vinka Brešana, nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu ’90-ih – spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, “Otok” je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši, dotad se činilo nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja.

U kazališnoj verziji redatelj postavlja na scenu malomišćansku sredinu s njezinim redikulima, bodibilderima, ljubavnicom i klapom, međutim ide korak dalje i uz pomoć dramaturginje djelomično intervenira u scenarij i tako postiže odmak od filmskog hita. Valja reći da je iskusna dramaturginja Željka Udovičić Pleština zapravo ponudila svoju jezgrovitu i komprimiranu verziju, možda čak prekratku (predstava traje sat i 15 minuta), u kojoj se nižu samo ključni dijalozi i scene. Jedna od njih odnosi se na slavnu repliku o paštašuti kojom se na neki način gotovo na samom početku otvara cijela priča, no intervencije su najočitije na samom kraju, kad se donosi kritički komentar današnje Hrvatske.