Boris Žgomba po drugi put izabran za predsjednika Udruženja putničkih agencija pri HGK

NUŽNO JE USKLADITI UVJETE POSLOVANJA U TURIZMU

Na danas održanoj plenarnoj i izbornoj sjednici Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu za predsjednika je po drugi put izabran Boris Žgomba.

”Hvala svima koji su mi iskazali povjerenje i dali mogućnost da nastavim obnašati funkciju predsjednika Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Potvrda je to kvalitetnog rada cijelog našeg tima u dosadašnjem razdoblju, ali i obveza za vrijeme koje je pred nama. Izazovi su za našu branšu iz dana u dan sve intenzivniji – od aktualnih događanja u zemlji i za nas najvažnijim emitivnim tržištima do traženja inovativnih turističkih proizvoda i primjene novih tehnologija, kojima ćemo našu ponudu približiti kako dosadašnjim, tako i novim potrošačima. Da bi odgovorili ovim zahtjevima, nužno je što prije u turizmu uskladiti domaće uvjete poslovanja. U našem slučaju, primjerice, od donošenja fleksibilnijeg Zakona o radu, niže stope PDV-a u turizmu u skladu s nama konkurentnim zemljama Mediterana do adekvatnog reguliranja posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija. Držim da je Hrvatska gospodarska komora pravo mjesto za dijalog o tim pitanjima te stvaranje najboljih prijedloga i koncepata, kako bi olakšali državnim institucijama i Vladi Republike Hrvatske donošenje što kvalitetnijih zakona i propisa na području našeg svakodnevnog rada i poslovanja”, izjavio je  tom prilikom Boris Žgomba, predsjednik Uprave i suvlasnik Unilinea, vodećeg hrvatskog turoperatora.

Svojom aktivnošću u strukovnim udrugama i tijelima, Žgomba je značajno doprinio i doprinosi razvoju te afirmaciji hrvatskog turizma u međunarodnim razmjerima, dobivši do sada i niz značajnih društvenih priznanja. Između ostalog, od 2008. do 2017. predsjednik je Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), a od 2012. do 2014. predsjednik  te od 2014. do 2018. potpredsjednik Europskog udruženja putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA). Danas je član Izvršnog odbora ECTAA-e kao predstavnik UPA-e pri HGK, Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Grada Pule.

Djelatnikom godine u sektoru  turoperatora proglašen je od strane Hrvatske turističke zajednice (HTZ) 2006., a Poduzetnikom godine od strane Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA) u kategoriji Project manager 2012. Iste godine dobio je i nagradu Istriana koju zaslužnim pojedincima dodjeljuje Istarska županija, a 2018. i nagrade Turističke zajednice Istarske županije  za izuzetan doprinos razvitku i promociji turizma Istre Zlatna koza – Capra d’Oro.