IDA: Uspješni istarski poduzetnici o inovacijama u industriji zelene i pametne mobilnosti u Istarskoj županiji.

U srijedu, 30. siječnja 2019. u Istarskoj razvojnoj agenciji održana je prva u nizu radionica u sklopu europskog projekta „GREEN MIND“ na temu „Inovacije u industriji zelene i pametne mobilnosti – alat za suradnju i umrežavanje malih i srednjih poduzeća u Istarskoj županiji” , koju je popratilo 40 zainteresiranih sudionika iz javnog i privatnog sektora.

Direktor Istarske razvojne agencije, dr.sc. Boris Sabatti uvodno je istaknuo je da će kroz projekt GREEN MIND IDA kroz kontinuirane edukacije i umrežavanje na međunarodnoj razini pomagati malim i srednjim poduzetnicima u Istarskoj županiji u prepoznavanju i iskorištavanju tržišnih prilika u domeni zelene i pametne mobilnosti i uslugama u ključnim sektorima mobilnosti kao što su transport i logistika, automobilska industrija, proizvodnja energije i IT.

Naglasak ja na radionici bio na predstavljanju uspješnih istarskih poduzeća te njihovih poslovnih slučajeva od interesa za razvoj i rast zelene i pametne mobilnosti u Istarskoj županiji.

Globalno uspješna kompanija Infobip d.o.o. predstavila je svoja pametna digitalna rješenja za mobilnost s naglaskom na lakšu dostupnost informacija za korisnike.

Tvrtka UTE d.o.o. je sudionicima radionice omogućila više informacija na temu njihovog sustava Go2bike – smart bikesharing system, što je potkrijepljeno i demonstracijom električne bicikle.

Penta d.o.o. predstavila je svoja pametna digitalna rješenja za parkiranje pod nazivom „SPARK SENSE“, dok su predstavnici tvrtke Pulapromet d.o.o. predstavili prednosti korištenja novih i zelenih tehnologija u javnom gradskom prijevozu.

Tvrtka U-SCOOT d.o.o. predstavio je svoj poslovni slučaj na temu „U-SCOOT električni romobili“.

Zaključno je doc.dr.sc. Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu dao osvrt na planove održive urbane mobilnosti u Republici Hrvatskoj i potencijalima za razvoj u navedenoj domeni.

Glavni cilj projekta „GREEN MIND – GREEN and Smart Mobility Industry Innovation“, ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna, koji se financira iz programa prekogranične suradnje Mediteran je jačanje i razvoj ekonomske konkurentnosti i inovacija u industriji zelene i pametne mobilnosti, učvršćivanjem regionalne i transnacionalne suradnje između javnog i znanstveno – istraživačkog sektora i malih i srednjih poduzeća.