Savjetovalište za prehranu od sada dostupno i u Bujama i Buzetu.

Od 2017. godine uspješno djeluje Savjetovalište za prehranu pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u Puli, a od 2018. godine i u Pazinu, Labinu i Rovinju. Od ove godine usluge Savjetovališta bit će dostupne i u Bujama i Buzetu, o čemu je bilo govora na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u Puli, a kojoj su prisustvovali istarski župan Valter Flego, ravnatelj Zavoda dr. Aleksandar Stojanović, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, te zamjenica gradonačelnika Buzeta Ana Pernić.

Župan Flego naglasio je kako otvaranjem Savjetovališta u Bujama i Buzetu, Županija ostvaruje jedan od zacrtanih ciljeva iz Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije od 2017. do 2020. godine, a to je podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane.

Usluge Savjetovališta su sada dostupne i građanima sjeverno-zapadne Istre, kojima će, kao i u drugim gradovima, biti na raspolaganju različiti profili specijalista i stručnjaka. Ono što je najvažnije usluge su u potpunosti besplatne te nije potrebna uputnica“, istaknuo je župan Flego uputivši poziv svim zainteresiranim građanima da koriste navedene usluge na svome području.

Posebno mi je drago što od sljedećeg tjedna započinju i radovi na proširenju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ukupne vrijednosti od preko 26 milijuna kuna. Realizacijom projekta objedinit će se sve djelatnosti usluge na jednoj lokaciji što će pridonijeti povećanju dostupnosti i kvaliteti usluge prema građanima“, zaključio je istarski župan.

Ravnatelj dr. Stojanović istaknuo je, pak, kako su nekronične zarazne bolesti uzrok gotovo 90% smrti u Istarskoj županiji, a sve se one mogu prevenirati s pravilnim načinom života.

„Upravo s ciljem rada na prevenciji, prije tri godine pokrenuli smo Savjetovalište za prehranu, koji se temelji na individualnom pristupu prema korisniku. Otvaranjem nova dva Savjetovališta zaokružujemo mrežu Savjetovališta na području županije, za koji postoji veliki interes. Savjetovalište će nam biti osnova za budući Centar za nekronične bolesti, kojeg planiramo otvoriti 2020. godine, u novosagrađenom krilu Zavoda“, rekao je ravnatelj. Kako je ujedno najavio, u petak će biti potpisan ugovor s odabranim izvođačem radova, nakon čega kreću radovi. Projektom dogradnje ustanove dosadašnja površina uvećala bi se za oko tisuću četvornih metara. Planirana je dogradnja dvaju aneksa na dvorišnoj strani postojeće zgrade, a postojeći će se odjeli povezati s novim građevinama po etažama.

Aktivnosti Savjetovališta namijenjene su svim građanima, a posebno su usmjerene prema zadovoljenju potreba djece i njihovih roditelja, adolescenata, studenata i mladih, s obzirom da je najbolje u najranijoj dobi usvojiti zdrave životne navike. U rad Savjetovališta uključeni su brojni stručnjaci ZZJZIŽ (magistre nutricionizma, liječnici specijalisti epidemiolozi, specijalisti školske medicine, psiholozi, sanitarni inženjeri i medicinski tehničari) koji će svojim savjetima i preporukama pružiti podršku svim korisnicima, naučiti ih i ojačati u cilju poboljšanja i očuvanja vlastitoga zdravlja.

Savjetovalište u Bujama radit će na adresi Istarska 15, a u Buzetu na adresi Naselje Goričica 1.

Više informacija o Savjetovalištu za prehranu dostupno je na: http://www.zzjziz.hr/.