Župan Flego predstavio „Proračun u malom Istarske županije za 2019. godinu“

Od danas je na službenim internet stranicama Istarske županije, dostupno 5. izdanje vodiča za građane „Proračun u malom za 2019. godinu“, kojeg je na konferenciji za novinare predstavio istarski župan Valter Flego.

„Već nam je postala tradicija predstavljanje „Proračuna u malom“, međutim ovogodišnja novina je da ga nećemo tiskati, već će biti dostupan isključivo u digitalnom izdanju. Živimo u digitalnom dobu i posebno mi je drago što smo najdigitaliziranija županija u Hrvatskoj. Upravo zahvaljujući uvođenju sustava eUprave danas, u odnosu na prije pet godina, štedimo milijun kuna“, naglasio je župan Flego dodajući kako je naglasak Županije na  otvorenosti, transparentnosti i učinkovitosti u radu, što je prepoznato i od strane Instituta za javne financije koji Istarsku županiju uvršćuje na sam vrh transparentnosti županijskih uprava.

Proračun Istarske županije za 2019. godinu, kazao je župan Flego, iznosi 1.424.700.000,00 kuna, te i ove godine objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 307.350.682,68 kuna ili 21,6% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.117.349.317,32 kuna, odnosno 78,4%.

Nadalje, župan Flego se osvrnuo na sam proračun, odnosno proračunske korisnike, proces njegovog donošenja, kao i prihode, te plan razvojnih programa.

„Posebno veseli činjenica da udio razvojnih programa za 2019. godinu iznosi 35,4%, odnosno preko 504 milijuna kuna. Bez obzira što nemamo najveći proračun, prema analizi Hrvatske zajednice županija, Istarska županija je prva po izdvajanjima za zdravstvo, ali i za kulturu“, poručio je župan Flego.

Uslijedilo je predstavljanje najznačajnijih projekata u 2019. godini, poput dovršetka izgradnje Opće bolnice u Puli, dogradnje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, izgradnje Medicinske škole, adaptacije i energetske obnove OŠ u Raši, gradnje dva nova studentska paviljona u Puli, ulaganja u domove za starije osobe itd.

„U 2019. godini nastavljamo s projektom izgradnje Sustava navodnjavanja Červat Porat-Bašarinka, najvećim i najvažnijim projektom u navodnjavanju u RH, koji bi trebao započeti po okončanju postupka javne nabave. Na tome nećemo stati već pripremamo i nove projekte koje ćemo kandidirati, a tiču se sustava navodnjavanje za području Umaga, odnosno Plovanije, te Čepić Polja“, rekao ju župan spomenuvši i kako je jedan od budućih prioriteta Županije i razvoj Istre kao BIO regije, na čemu se intenzivno radi već duže vrijeme.

U proračun je, u različitim fazama provedbe, dodaje župan, ugrađeno 39 europskih projekata ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna za korisnike iz Istre.

Župan Flego je zaključio kako je Proračun stabilan i orijentiran na velike investicije što će biti i smjer za buduće razdoblje.