Kućne škropionice – prozor u prošlost

Novi Prozor u prošlost  „Kućne škropionice. Pobožnost u privatnim domovima“ pogledajte od 4. veljače do 4. travnja u Carrarinoj ulici u Puli. Više o temi i prezentiranim predmetima može se pronaći u katalogu izložbe i na web stranici muzeja.

Novim Prozorom u prošlost Arheološki muzej Istre predstavlja izložbu „Kućne škropionice. Pobožnost u privatnim domovima“ autorice Aleksandre Mahić.

Izložbom su prezentirane dvije kućne škropionice iz fundusa Novovjekovne zbirke, keramička iz druge polovice 18. te staklena iz 19. stoljeća. To su manje, ukrašene posudice u kojima se čuvala blagoslovljena, sveta voda donošena iz crkvi u kršćanske domove. Označavale su mjesto za molitvu i osobne ili obiteljske religijske rituale. Najčešće su smještane pored kreveta, kako bi se ujutro i navečer vjernici mogli prekrižiti i izreći molitvu, a rjeđe su se nalazile i na ulazu u kuću gdje su ih domaćini i posjetitelji koristili pri ulasku i izlasku.

Ti se predmeti vjerske kulture javljaju u razdoblju između 15. i 16. stoljeća, a njihovu pojavu, smještaj i razvoj oblika možemo pratiti i u slikarstvu na brojnim prikazima interijera. Široko su zastupljene u svim slojevima društva unutar kršćanske zajednice od 16. do prvih desetljeća 20. stoljeća. Njihova se upotreba postepeno gasi između dva svjetska rata, osobito nakon Drugog.

Kućne su škropionice svojim oblikovanjem i sadržajem pratile razvoj mode i ukusa različitih povijesnih razdoblja i na taj način dokumentirale stilske karakteristike vremena u kojem su nastajale, ali i ukazivale na osobnost vlasnika, njegovu vjeru i pobožnost te na socijalni status.

Izložba se može pogledati od 4. veljače do 4. travnja 2019. godine na adresi Carrarina 4 u Puli. Besplatni primjerak popratnog kataloga dostupan je u jutarnjim satima na istoj adresi, a više o samoj temi može se doznati i na web stranici Arheološkog muzeja Istre.