Predavanje IGORA ŠAPONJE & IGORA JOVANOVIĆA „Ilegalni bjegovi iz Istre nakon Drugog svjetskog rata“ 07.veljače u 19.30h u Premanturi.

FENOLIGA udruga u kulturi JU KAMENJAK pozivaju vas na predavanje IGOR ŠAPONJA & IGOR JOVANOVIĆ Ilegalni bjegovi iz Istre nakon Drugog svjetskog rata“

 u četvrtak 07.02.2019. u 19.30 h Premantura – “Škola” na placi. Ulaz slobodan.

O predavanju …

Predavanje se odnosi na ilegalne migracije iz hrvatskoga dijela Istre u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata zaključno s krajem 1960-ih godina 20. stoljeća. Vremenski je okvir determiniran političkim prilikama u Jugoslaviji nakon 1945. koje su imale svoje direktne implikacije u pogledu migracijskih procesa. Ilegalne su migracije prisutne od završetka Drugoga svjetskog rata i trajale su u sve većem intenzitetu do kraja 1960-ih godina 20. stoljeća. Ilegalne se migracije nastavljaju i nakon navedenog razdoblja, ali su puno manjeg intenziteta. Naime, tek krajem 1960-ih  Jugoslavija je počela izdavati putovnice pa više nije bilo (osim u slučaju kriminalaca i izbjegavanja vojnog roka) tolike potrebe za ilegalnim bježanjem. Kao završnu godinu fenomena ilegalne emigracije navest ću 1968., kada Savezna Republika Njemačka i SFRJ potpisuju ekonomski sporazum o razmjeni radnika.

O ilegalnim se migracijama iz hrvatskog dijela Istre nakon Drugoga svjetskog rata vrlo malo govorilo, a još manje pisalo jer socijalistički poredak kao ispravan i pravedan nije smio doći u pitanje. Mada se toj temi daje više pozornosti početkom 21. stoljeća, literatura je vrlo oskudna, a arhivska građa još uvelike neistražena.

Često se ilegalne migracije poistovjećivalo s procesom egzodusa ili ih se smatralo njegovim dijelom. Međutim, ilegalne migracije i egzodus su dva paralelna procesa koja su se odvijala nezavisno jedan od drugoga. Faze egzodusa i ilegalnih migracija se međusobno prepliću, a da pritom zadržavaju svoje karakteristike. Oba procesa nisu jedinstvena sama za sebe već se promatraju u širem kontekstu legalnih i ilegalnih migracija u srednjoj i istočnoj Europi u vrijeme i nakon završetka Drugog svjetskog rata.

 

O predavačima …

Igor Šaponja rođen je 10.07.1974. u Puli gdje i završava osnovnu i srednju školu te

Filozofski fakultet, smjer povijest i hrvatski jezik i književnost. Danas predaje povijest u Ekonomskoj školi Pula i Strukovnoj školi Pula. Član je Istarskog povijesnog društva,

te se već duži niz godina s kolegom Igorom Jovanovićem bavi sakupljenjem

videosvjedočanstava žrtava totalitarističkih režima. Surađuju na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim projektima u kojima koriste svjedočanstva sakupljena u proteklih deset godina.

Igor Jovanović rođen je 22. lipnja 1974. u Puli gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je Povijest i Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Puli –

Sveučilištu u Rijeci i stekao stručni naziv profesora povijesti i hrvatskog jezika. Od 2000. radi kao nastavnik u istarskim školama, a od 2004. radi kao učitelj povijesti u OŠ Veli Vrh. Uz prosvjetni rad bavi se istraživanjem različitih tema iz novije povijesti Istre i pisanjem stručnih radova. Sudjelovao je i predavao na nekoliko značajnih državnih i međunarodnih znanstvenih skupova i seminara o holokaustu. Član je različitih strukovnih vijeća, udruga i Istarskoga povijesnog društva – Società Storica Istriana – Istrsko zgodovinsko društvo

Godine 2006. pokrenuli su istraživačko-dokumentacijski projekt Istarske sudbine – Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima u Drugome svjetskom ratu i poraću s ciljem prikupljanja videosvjedočanstava Istrana koji su preživjeli strahote i patnje različitih logora. Svoja iskustva i rezultate prikupljanja svjedočanstava predstavili su na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim projektima o stradanjima ljudi u totalitarnim režimima Drugoga svjetskog rata i poraća.