18. Ucvirkenfest održava se na pulskoj tržnici u subotu, 9. veljače

U subotu, 9. veljače 2019. godine na pulskoj tržnici u centru grada, održat će se osamnaesto izdanje manifestacije Ucvirkenfest – fešte od čvaraka i jela od čvaraka. Ovu kulinarsku manifestaciju pokrenuli su Alfredo Kocijančić i Budimir Žižović još 2002. godine. Tradiciju nastavljaju iz godine u godinu Avenue i Žižo te gastro tim Rock Caffea.

„O čvarku sad zaista ne možemo više govoriti kao izdanku siromaške ili nekadašnje seljačke hrane. Kad su nam nutricionisti, poslije dugo vremena, priznali da svinjska masnoća, za one koji jedu meso, nije zdravstveno štetna, tada je i čvarak zauzeo svoje zasluženo istaknuto mjesto na našem zimskom stolu. Zasluženo je, stoga, što se među svim mesnim prerađevinama može pohvaliti da je jedini bez, danas neizbježnih aditiva, konzervansa i inih dodataka. Odlika koju ćemo sve više znati cijeniti,“ istaknuo je Žižo o ovoj namirnici. Kako je Žižović naglasio, Ucvirkenfest je izrastao iz činjenice da je Istra nedvojbeno regija koja je u Hrvatskoj najbogatija s izborom jela od čvaraka i sa čvarcima/ucvirkima.

Bit će ovo izuzetna prilika da pogledate proces taljenja čvaraka koji će demonstrirati nekoliko timova. Ove godine dolaze nam majstori ucvirki iz braniteljske zadruge Panonija, iz Županje, a iz našeg najbližeg okruženja, ekipa Drage Krivičića iz Pemanture. Bit će ponuđeni čvarci iz nekoliko škola pripravljanja.

Poštujući tradiciju, za sve posjetitelje bit će pripremljeno jedno originalno jelo također s čvarcima. Tako će se oko 10.30 i 11 sati moći degustirati Žižina čvarkolada. Očekuje se da će biti spremno oko 400 porcija tog originalnog jela u kojem će moći uživati svi ljubitelji čvaraka.

 

Za zabavne note tijekom manifestacije pobrinut će se grupa Magnolija i Serđo Valić. Organizator 18. Ucvirkenfesta je pulska Tržnica d.o.o. uz pokroviteljstvo Turističke zajednica grada Pule.

 

Manifestacija Ucvirkenfest pokrenuta je od strane Alfreda Kocijančića i Budimira Žižovića 2002. godine, a prva je održana u restoranu Stari grad. Tijekom zadnjih 16 godina obišla je skoro cijelu Istru. Zadnjih osam godina tradicionalno se održava na pulskoj tržnici. Do sada je Ucvirkenfest predstavio više od 60 tradicionalnih recepata istarske gastronomije u kojoj se koriste ucvirki kao sastavni dio recepta ili osnovna namirnica.