Predavanje Nikole Horvat o 104 dana na Croatian Long Distance Trailu 13.veljače u Središnjoj knjižnici.

Nikola Horvat održat će predavanje 104 dana na Croatian Long Distance Trailu i predstaviti svoju novu knjigu Upoznaj Hrvatsku osobno – Teslin priručnik za hodače u Središnjoj knjižnici u srijedu, 13. veljače 2019.Predavanje počinje u 18 sati.

Croatian Long Distance Trail je 2281 kilometara dugačak turističko-planinarsko-avanturistički pješački proizvod u nastanku koji će se protezati od Iloka na hrvatskom istoku, pa skroz do Dubrovnika na jugu Hrvatske.

Ideja o izradi CLDT-a se sponatno nametnula prije nego što je Nikola Horvat (sadašnji predsjednik Udruge Long Distance Trail Hrvatska) prepješačio Pacific Crest Trail. Oduševljen iskustvom koje je stekao i ljepotama koje je vidio još se više učvrstio u ideji i odlučio viđeno i iskušeno preslikati u Hrvatsku zbilju.

Cilj nam je učiniti CLDT svjetski poznatom avanturističkom destinacijom koja će imati minimalan impakt na okoliš, ali ogroman na pojedince koji će ga hodati, zajednicu kojom će prolaziti i državu čije će ime pronositi u najpozitivnijem mogućem smislu cijelim svijetom.

A što reći o knjizi. I ja trebam osjećaj sigurnosti, tuđe znanje i savjete kada se spremam na stazu kojom još nisam hodao. Hodajući Hrvatskom to nisam imao, ali sam zato bilježio svaki svoj korak i na temelju iskustva i konkretnog znanja s terena napisao ovaj priručnik za hodače koji će budućim thru hikerima na Croatian Long Distance Trailu, ali i onima koji samo traže ohrabrenje ili pregršt informacija za druge hodnje, biti od velike pomoći. Svaki svjetski trail ima svoj priručnik. Ima ga i Croatian Long Distance Trail. Taj je projekt pomno isplaniran, održiv i usmjeren na hodača, pa prema tome, prvi je korak da se tom hodaču osigura kvalitetna knjiga koja će ga osokoliti na avanturu.

U ovaj sam priručnik ubacio sve znanje koje imam vezano uz hodanje, tako da knjiga neće biti rezervirana za CLDT hodače, štoviše. Tko se god odluči na El Camino, PCT, AT, Via Dinaricu, Te Araroa ili neku nedefiniranu pješačku rutu ovaj će mu priručnik biti od velike koristi da posloži informacije u svojoj glavi.