Nastavak ugradnje podzemnih posuda u užem gradskom središtu Pule.

Nakon što su postavljene podzemne posude na više lokacija od Ulice Riva do Ciscutijeve ulice,  Pula Herculanea nastavlja s postavljanjem podzemnih posuda u užem gradskom središtu.

Radovi su započeli na postavljanju podzemnih posuda na parkiralištu pored Flanatičke ulice (kod tržnice) a nastavit će se u Istarskoj ulici kod dječjeg dispanzera te u Amfiteatarskoj ulici (kod makete grada). U planu je također postavljanje podzemnih posuda na području trga Portarata te kod Giardina sa gornje strane u blizini zgrade FINE.

Podzemne posude već su postavljene na Trgu Sv. Tome, Kapitolinskom trgu, u Parku Grada Graza, Danteovom trgu i u Ciscutijevoj ulici, a nakon postave novih lokacija uži bi gradski prsten i zgrade, odnosno korisnici imali mogućnost odlaganja svojeg kućnog komunalnog otpada kao i korisnih sirovina  u podzemne spremnike. Podsjećamo da poslovni subjekti imaju u samom gradskom središtu zaseban režim odvoza svojeg otpada i to sistemom od vrata do vrata.

Daljnji planovi vezani su za postavljanje i širenje mreže podzemnih spremnika u gradskom središtu na prostoru oko spomenika Arena, u Škaljerovoj ulici i Ulici Ozad Arene, te Flavijevskoj cesti (kod  dječje igraonice). Postavljanjem podzemnih spremnika na ovim lokacijama omogućit će se odlaganje korisnicima u okolici spomenika Arena i na taj način taj turistički najfrekventniji dio grada učiniti privlačnijim bez vidljivih prenatrpanih posuda za otpad na javnim površinama.

Također, širenje mreže podzemnih spremnika nastavit će se u Kolodvorskoj ulici i to postavljanjem podzemnih spremnika na dvije lokacije u blizini trafostanice i u blizini Akvilejskog prilaza. Lokacije su to kojima gravitira više od 400 korisnika.

Postavljanjem podzemnih spremnika na navedenim lokacijama najfrekventnije područje grada u kojem obitava preko 3000 korisnika imat će mogućnost odlaganja svojeg komunalnog otpada kao i korisnih sirovina uz mogućnost mjerenja broja odložene količine komunalnog otpada. Svaki korisnik zadužit će elektronski ključ koji će omogućiti otvaranje i registriranje odložene količine otpada.

Osim podzemnih spremnika Pula Herculanea u području gdje postoji velika koncentracija korisnika na  malom prostoru postavit će na dvije lokacije i set polu-podzemnih spremnika koji će također imati mogućnost mjerenja odložene količine otpada.

Ovakav tip spremnika kao i podzemni spremnici osim estetskih karakteristika i mogućnosti mjerenja odložene količine otpada  omogućuje odlaganje veće količine otpada (5m3) što na prostoru velike koncentracije korisnika značajno racionalizira pružanje usluge. Kod lokacija sa velikim brojem korisnika na malom prostoru poput nebodera zbog velike količine broja stanovnika stvara se i velika količina otpada što zahtjeva veliki broj posuda na jednom mjestu ali i gotovo svakodnevno pražnjenje. Postavljanjem polu-podzemnih i podzemnih posuda velikih kapaciteta omogućuje se prije svega zauzimanje značajno manjeg prostora te smanjenje frekvencije pražnjenja. Polu podzemni spremnici postavljat će se van užeg gradskog središta gdje postoji adekvatan prostor za njihov smještaj dok u užem gradskog središtu se postavljaju podzemni spremnici zbog potrebnog manjeg prostora za njihov smještaj.

Ukoliko se polu-podzemni spremnici pokažu efikasnim u njihovom održavanju i pružanju usluge nastavit će se dalje sa njihovim širenjem upravo na onim područjima gdje postoji velika koncentracija korisnika kao i nedostatan prostor za smještaj individualnih posuda u ograđene prostor.

Sve lokacije imat  će  sustav video nadzora. Ovim putem molimo korisnike da se pridržavaju uputa o korištenju elektronskih ključeva te da nasilno ne otvaraju spremnike. Isto tako molimo korisnike da ne odlažu svoj otpad pored podzemnih spremnika.

S poštovanjem,