Obilježeno sedamdeset godina Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova

U staroj zgradi Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (u Ciscuttijevoj ulici) danas se održao svečani program povodom 70. obljetnice osnivanja ove škole. Naime, 10. veljače 1949. godine održana je osnivačka skupština Nastavničkog zbora Osnovne muzičke škole. Srednja muzička škola otvara se 1957. godine, a od 1962. godine škola nosi ime Ivana Matetića Ronjgova.
Maestre, vokalna skupina profesorica Glazbene škole, otpjevala je  skladbe Ivana Matetića Ronjgova kao uvod u program.
U ime Grada Pule svečanosti su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber koja je ujedno i bivša učenica škole, te zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Irena Peruško.
Predsjednik Gradskog vijeća  pozdravio je prisutne te izrazio zadovoljstvo dugotrajnosti škole koja njeguje glazbene talente i obogaćuje pulsku glazbenu umjetnost.
Nakon pozdravnih govora muzikologinja prof. dr. Lada Duraković dala je kratki osvrt povijesti glazbenog obrazovanja u Istri vezano uz početke djelovanja Glazbene škole. Cijeli događaj popraćen je izložbom retrospektive rada zadnjih 70 godina Škole.
Pulska glazbena škola jedina je srednjoškolska glazbena ustanova u Istarskoj županiji kojoj gravitiraju učenici iz cijele županije. Glazbenu je školu Ivana Matetića Ronjgova u Puli pohađao i završio veliki broj učenika koji su danas eminentni glazbenici i pedagozi u Istarskoj županiji, Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Učenici Glazbene škole sudjeluju u kulturnom životu i radu grada Pule i Istarske županije u raznim gradskim zborovima, gudačkim, harmonikaškim, puhačkim orkestrima grada Pule, Hrvatske i inozemstva. 
Školu pohađa 488 učenika, a broji 60 djelatnika, te je danas Glazbena škola i po broju učenika i nastavnika, kao i po raznovrsnim programima za koje se polaznici obrazuju, jedna od najvećih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj. Djelatnost škole odvija se u instrumentalnom, pjevačkom i teorijskom dijelu, kroz odjele: puhači (flauta, truba, rog, klarinet, saksofon) i udaraljke, gudači (violina, violončelo, kontrabas), solo pjevanje i gitare, harmonike, klavir i orgulje, te teoretski odjel.