Istarske tvrtke koje se bave ugostiteljstvom osnovale Strukovnu grupu ugostitelja

Danas je u HGK – Županijskoj komori Pula osnovana Strukovna grupa ugostitelja koja će okupljati trgovačka društva iz Istarske županije koja obavljaju ovu djelatnost.

 

Osnovni razlog udruživanja jest promicanje i zaštita zajedničkih interesa, unaprjeđenje suradnje te rad na zajedničkim projektima uz potporu HGK kao matične institucije.

 

Za predsjednika Strukovne grupe izabran je Vladimir Filipović iz tvrtke G.O. ISTRA d.o.o., a izabrani su zamjenici predsjednika koji će biti zaduženi za nekoliko područja rada. Zamjenik predsjednika za hotele je Ivan Milovan iz tvrtke Hotel Amfiteatar d.o.o., dok je zamjenik za restorane Edo Nežić iz tvrtke Stari grad d.o.o. Izabrani su i zamjenici predsjednika za kafiće – Ivan Marčeta (Vinum media d.o.o.) i Igor Prhat (Bacchus d.o.o.). Poslovna tajnica Strukovne grupe je Ticana Trošt Kožljan, viša stručna suradnica u HGK-ŽK Pula.

 

Na sastanku se raspravljalo o aktualnim uvjetima poslovanja u sektoru ugostiteljstva uz zaključak kako će ugostitelji u sljedećem razdoblju raspraviti brojne probleme koji im otežavaju rad i smanjuju konkurentnost. Za poboljšanje trenutne situacije bit će potrebno, među ostalim, osnažiti komunikaciju prema institucijama i nadležnim ministarstvima, te razviti suradnju između članova Strukovne grupe pa se pozivaju sve pravne osobe koje se bave ugostiteljstvom da se aktivno uključe u predstojeće aktivnosti.

 

Prva tema o kojoj se raspravljalo u nastavku sjednice bila je stupanje na snagu Zakona o državnom inspektoratu koji bi, između ostalog, trebao donijeti smanjenje inspekcijskog pritiska na poduzetnike. Kako bi se to smanjenje zaista osjetilo u operativnom radu inspekcija, ugostitelji su iskazali namjeru aktivno se uključiti svojim prijedlozima i mišljenjima u uređivanje ovog područja.

 

Osnivanjem ove Strukovne grupe pri Županijskoj komori Pula stvoren je formalni uvjet sudjelovanja predsjednika Strukovne grupe u radu nacionalnog Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK.