Općina Svetvinčenat – predstavljanje 4. Međunarodnog Festivala Pljočkanja

Danas , 15. veljače u prostorijama Vijećnice Općine Svetvinčenat održano je predstavljanje 4. međunarodnog festivala pljočkanja koje će se ove godine održati od 13. -15. lipnja u Svetvinčentu i Juršićima. Na predstavljanju 4. međunarodnog festivala pljočkanja prisustvovali su organizatori festivala Dalibor Macan – Načelnik Općine Svetvinčenat, Dean Pustijanac – Direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat i Milivoj Pacenti – predsjednik Istarskog pljočkarskog saveza,te Vladimir Torbica – Pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Robert Bilić djelatnik Konzervatorskog odjela u Puli kao predstavnik Ministarstva Kulture Republike Hrvatske.

Dalibor Macan, Načelnik općine Svetvinčenat istaknuo je kako međunarodni festival pljočkanja postaje prepoznatljiva manifestacija u općini Svetvinčenat te kako je izrazito važan za očuvanje nematerijalne kulturne baštine, tradicije našeg kraja i tradicijskih sportova.

Predsjednik Istarskog pljočkarskog saveza Milivoj Pacenti predstavio je program 4. međunarodnog festivala pljočkanja, prilikom čega je istaknuo kako je prvi dan festivala posvećen najmlađem uzrastu kada će se održati Prvenstvo Istre u pljočkanju za učenike osnovnih škola Istarske županije te prezentacije prasičkanja i pandola i ostalih tradicijskih igara.

U petak će se u jutarnjim satima održati festival pljočkanja kada će prezentaciju igara, osim domaćina prikazati i delegacije iz inozemstva – Crna Gora, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Italija, Španjolska. U popodnevnim satima održati će se Znanstveni skup podijeljen u dva dijela. Prvi dio znanstvenom skupu bit će posvećen dobrim praksama očuvanja tradicijskih igara i sportova kao nematerijalne kulturne baštine dok je drugi dio Registar dobrih praksi kao instrument podizanja svijesti i promocije Nematerijalne kulturne baštine, predstavljanje dobrih praksi i procesa nominacije Tocati festivala.

Robert Bilić djelatnik Konzervatorskog odjela u Puli kao predstavnik Ministarstva Kulture Republike Hrvatske istaknuo je kako je ovaj festival od iznimne važnosti za očuvanje nematerijalne kulturne baštine i transfer znanja na djecu i mlade te kako Ministarstvo Kulture od samih početaka festivala financijski potpomaže isti. Isto tako kazao je kako je pravo pitanje koliko će godina festival trajati kao međunarodni festival pljočkanja s obzirom na to da ima tendenciju širenja na festival tradicijskih igara.

 

Vladimir Torbica – Pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije kazao je kako je Festival pljočkanja iznimno važan za transfer znanja na mlađe generacije s obzirom na to da je najteže očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu jer se ona prenosi jedino iz generacije na generaciju. Istaknuo je kako Istarska županija i upravni odjel za kulturu podržavaju međunarodni festival pljočkanja, te da se jedino kroz takva događanja, festivale u kojima su uključena djeca, koji sadrže znanstvene skupove i koji se temelje na međunarodnoj suradnji nematerijalna kulturna baština može održati.

 

Dean Pustijanac – Direktor turističke zajednice općine Svetvinčenat naglasio je kako ovaj festival osim što je važan za tradiciju i kulturnu baštinu, je od iznimne važnosti i za suvremenog turista, kojemu je u današnje vrijeme važno da se na putovanju upozna s tradicijom i lokalnim običajima destinacije u koju dolazi.

 

Kako je već rečeno, ovogodišnji festival održat će se na dvije lokacije u Svetvinčentu i Juršićima te će ove godine osim Pljočkanja i Prasičkana biti predstavljene i stare tradicijske igre: „Pandolo“ koju će predstaviti Zajednica Talijana grada Pule, i „Mora“, međunarodni turnir koje će se ove godine odigrati u Juršićima na tradicionalnoj Roverskoj Fešti.