NAJAVA PROGRAMA INK Gradskog kazališta Pula

U SRIJEDU 20. VELJAČE U 20 SATI

LJETOPIS

Obilježavanje 70 godina INK

/ulaz slobodan uz preuzimanje ulaznice/

AUTOR I REDATELJ: Luka Mihovilović

IGRAJU: Lara Živolić i članovi Dramskog studija INK

 

Prelistavajući službene dokumente, dopise, izvještaje, kataloge i ostale pisane materijale iz arhive Istarskoga narodnoga kazališta, čitajući novinske članke, intervjue, kritike i reportaže iz Glasa Istre, konzultirajući razne izvore (knjige, časopise, brošure…) te naročito razgovarajući s još živim svjedocima (i njihovom djecom) koji su tada, nakon pripojenja Istre matici Hrvatskoj u Jugoslaviji, radili u tek otvorenom pulskom kazalištu, mogao bih, slušajući i čitajući ushićene dojmove i sjećanja, u njihovo ime slobodno zaključiti: “Toliko smo bili sretni te, ne tako daleke, 1949. godine kad smo s predstavom Dundo Maroje otvorili naše Narodno kazalište u Puli. Bilo nam je bitno da se hrvatska riječ napokon u slobodi progovori s pozornice.” …

Od onda do danas puno se toga kvalitetnog i značajnog dogodilo u Istarskom narodnom kazalištu, pogotovo od 2004. kad smo postali Gradsko kazalište Pula. Stali smo u red s onim kazalištima koji imaju dugu tradiciju u profesionalnom radu, a mi smo ponovno (s nekim novim datumom i samim time novim početkom) krenuli stvarati svoju.

Luka Mihovilović, redatelj

___________________________________________________________________________

 

 

 

U SUBOTU 23. VELJAČE U  20 h

ZA UMRIJET  OD SMIJEHA

Predstava nastala u koprodukciji Kazališta Plane Art, Zagreb

i Teatra Rugantino, Zagreb

AUTOR: Christopher Durang

REDATELJ: Mario Kovač

IGRAJU: Gordana Gadžić, Marko Torjanac

U hrvatskom uprizorenju dramskog  teksta Laughing Wild (Za umrijet od smijeha) nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.
Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti. Glavni junaci ove predstave, na ovom putovanju u budućnost, tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti. Dobrodošli u Hrvatsku 2132. godine!