Župan Flego: U proteklih šest godina nezaposlenost mladih pala za 60%

Na aktualnom satu današnje 19. sjednice Skupštine Istarske županije, održane u Spomen domu u Pazinu, oštro je osuđena nedavna izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o „talijanskoj Istri i Dalmaciji“. Kako je naglašeno, riječ je opasnoj, sramotnoj i apsolutno neprihvatljivoj izjavi, koja neće ugroziti Istru kao dvojezičnu i multikulturnu regiju, nadaleko poznatu po tim odlikama i svome načinu života.

Na vijećničko pitanje o nezaposlenosti mladih, istarski župan Valter Flego naglasio je kako Istarska županija iz godine, u godinu, bilježi pad stope nezaposlenosti, a u zadnje dvije godine zaposlenost je narasla za 7%.

„Uspoređujući i pretkriznu 2008. godinu s 2016. godinom, od svih hrvatskih županija, Istarska županija bilježi najveći rast BDP-a i to za 2,9%. U strukturi rasta zaposlenosti u proteklih šest godina, nezaposlenosti mladih pala je za 60%“, rekao je župan Flego dodajući i kako će Županija i dalje, u suradnji s općinama i gradovima, raditi na mjerama koje će mladima omogućiti lakše zaposlenje.

 

Nadalje, govora je bilo i o projektu revitalizacije istarskog boškarina, zahvaljujući čemu je ova autohtona pasmina spašena od izumiranja, a po sličnom modelu želi se zaštiti i istarska koza, istarska ovca, istarska kokoš, te pasmina istarskog goniča.

 

Posebna točka dnevnog reda bila je posvećena poslovanju i izgradnji Opće bolnice Pula, o čemu su govorili gosti državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić, ravnateljica OB Pula dr. sc. Irena Hrstić, zamjenik ravnateljice dr. Ivica Fedel, pomoćnik za financijske poslove Vladimir Barbić te pomoćnik za kvalitetu doc.dr.sc.  Dragan Trivanović.

 

U uvodnom dijelu župan Flego je istaknuo kako je zdravstvena sigurnost građana Istre i njezinih gostiju prioritet što se vidi i po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb, po čemu je Istarska županija prva u Hrvatskoj.

 

 

Skupština je jednoglasno usvojila i sljedeće Zaključke:

 

  1. Poziva se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da u što skorije vrijeme izvrši novu

valorizaciju medicinskog izvršenja zdravstvenih usluga u Općoj bolnici Pula na način da se omogući ugovaranje vrste i broja zdravstvenih usluga sukladnih epidemiološkim potrebama stanovnika Istarske županije te plaćanje pruženih i opravdanih zdravstvenih usluga u punom opsegu, odnosno da se utvrdi i ugovori novi zadovoljavajući mjesečni i godišnji limit.

 

  1. Poziva se Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske da izmjenom propisa omogući ostvarivanje dodatnog prihoda Općoj bolnici Pula i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj na način da se usluge pružene inozemnim osiguranicima naplaćuju po realnom cjeniku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te da se dopusti primjena onkološke imunoterapije u Općoj bolnici Pula.

 

  1. U sklopu rješavanja kadrovskih potreba Ministarstvo zdravstva treba pristupiti reviziji programa stručnog usavršavanja liječnika na specijalizaciji uz omogućavanje odrađivanja dijela staža u matičnoj bolnici.

 

  1. Uz stambeno zbrinjavanje u smislu subvencioniranja stanarine odnosno kamate za stambene kredite zdravstvenim radnicima deficitarne struke, potrebno je zajednički pristupiti i gradnji stambenih objekata s više stambenih jedinica za potrebe zdravstvenih radnika, uz sudjelovanje Ministarstva zdravstva RH, Istarske županije te gradova i općina u Istarskoj županiji.

 

  1. Potrebno je maksimalno se angažirati u postupku osnivanja Medicinskog fakulteta pri Sveučilištu u Puli, čime će se znatno doprinijeti osiguranja potrebnih kadrova, ali i prerastanju Opće bolnice Pula u kliničku zdravstvenu ustanovu.

 

  1. Potrebno je zatražiti od Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija pokretanje aktivnosti za žurno osiguranje dodatnih financijskih sredstava za potpuno opremanje i dovršenje Nove bolnice u Puli s ciljem dobivanja tehničko-tehnološki suvremene zdravstvene ustanove.