Održana Sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta u gradu Puli-Pola

U Komunalnoj palači jučer se  održala prva ovogodišnja  Sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta u gradu Puli-Pola . Predsjednica vijeća za prevenciju kriminaliteta Elena Puh Belci otvorila je dnevni red izvješćem rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola za 2018 godinu.

Predsjednica vijeća naglasila je važnost zajedništva u provođenju aktivnosti , te pohvalila zajedništvo vijeća koji već petu godinu za redom rade na borbi protiv ovisnosti i promicanju mentalnog zdravlja, a to su uz Grad Pulu, Policijska uprava Istarska, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije – Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, kampanja Istarske županije protiv ovisnosti Bježi-Via, Udruga kineziologa, Udruga Uzpiro Cro i Institut te Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula.
Dodala je i kako se Grad Pula kandidirao projektom „Follow the light-Pula innovative urban security light network“  na poziv UIA-Urban Innovative Actions, tematsko područje: Urbana sigurnost, gdje je iz cijele Europe na taj isti projekt pristiglo tek 21 prijava , a iz Hrvatske 3, od kojih jedna upravo iz Grada Pule, što govori o svjesnosti i sigurnosti u našemu Gradu.

Vjekoslav Vukšić,  načelnik Policijske postaje Pula govorio je  u drugoj točki dnevnog reda o izvješću  stanja sigurnosti na području grada za 2018.godinu istaknuvši kako je ocjena stanja sigurnosti za područje Pule visoka te kako se ne bilježe sigurnosno-rizični događaji koji bi svojim posljedicama i intenzitetom u većoj mjeri ugrožavali sigurnost građana i imovine, te kako nastavljaju s radom i dalje kako bi držali razinu sigurnosti u Gradu visoko na ljestvici.
Treća točka dnevnog reda o kojoj su članovi Vijeća razgovarali je Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja koji je Vlada Zaključom donijela prošle godine.
Cilj Protokola je uvođenje standardiziranog postupka prema žrtvama seksualnog nasilja, a obveznici postupanja Protokola su policija, zdravstvo, pravosudna i ostala tijela, centri za socijalnu skrv i odgojno-obrazovne ustanove Ovim se priručnikom želi širem krugu od učenika, roditelja do skrbnika, mladih i institucija dati okvire postupanja u slučaju seksualnog nasilja, te podršku i znanje u postupanju kod istog. Svi prisutni suglasni su bili da je potrebno smišljati programe usmjerene na edukaciju vezano za spolno zdravlje , općenito, ali s posebnim naglaskom na mlade.

Sjednica je završila planiranjem aktivnosti za 2019.godinu ., a uz programe koji se provode inače od „Mimohoda protiv nasilja nad ženama“, „Baci drogu u koš“, do „Dana ružičastih majica“ i „Zajedno za zdravo odrastanje“ dotaknuli su se i istraživanja Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u kojem je bilo riječi o padu konzumacije duhana, vina , žestokih pića, ali istom rezultatu konzumacije marihuane, no ono što je bilo najviše zabrinjavajuće kod tog istraživanja je mentalno zdravlje, odnosno povećana ovisnost o smartphonima, što nije bezazleno jer razvija depresiju i ima ostale popratne nuspojave, te su članovi vijeća ragovarali o programima koji bi se ovdje mogli naći , a da suzbiju na neki način već početu ovisnost.  Možemo  reći da nas nakon sjednice Vijeća u novoj godini očekuju još bolji i kvalitetniji programi i aktivnosti rješavanja problema bilo koje vrste za sigurnost u Gradu Puli.