Župan Flego sazvao sastanak na temu problematike šteta na poljoprivrednim kulturama prilikom ispaše ovaca

Istarski župan Valter Flego sazvao je danas, u sjedištu Istarske županije u Puli, sastanak na temu dugogodišnje problematike po pitanju učestalih šteta na poljoprivrednim kulturama zbog slobodne ispaše stoke. Na sastanku su sudjelovali županijski pročelnik za  poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, načelnik Policijske uprave Istarske Alen Klabot, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede (stočarski, poljoprivredni i veterinarski inspektori), Ministarstva zdravlja (Uprava za sanitarnu inspekciju Područna jedinica, Odjel za Istru i Primorje), Ministarstva kulture (Konzervatorski odjel Pula), Ministarstva rada i mirovinskog sustava (Inspekcija rada, Ispostava Pula), Hrvatske poljoprivredne agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatskih šuma, udruge Agroturist Vodnjan, Udruge uzgajivača Istarske ovce „Istrijanka 2013“, te Udruge uzgajivača Istarskih koza i ovaca – UIKO.

 

Prema riječima župana Flega, na području južne Istre neodgovorni vlasnici stada ovaca puštaju na slobodnu ispašu svoje ovce na poljoprivrednom, šumskom i privatnom zemljištu bez ikakvog ugovora o najmu te uzrokuje štete na poljoprivrednim kulturama, ali i istarskoj kulturnoj baštini, odnosno suhozidima i kažunima.

 

„Danas smo se okupili kako bi zajednički, svatko u okviru svojih ovlasti, pronašli sustavno i dugoročno rješenje, na dobrobit naših poljoprivrednika i naših stočara koji sukladno svim propisima uzgajaju ovce te kako bi spriječili sukobe na terenu. Šteta koja je nastala tijekom godina, nenadoknadiva je i poljoprivrednici su toga svjesni. Međutim, kako bi mogli nastaviti obavljati svoju djelatnost i širiti svoje nasade, važno im je da se ti problemi u budućnosti spriječe“, naglasio je župan Flego.

 

Pročelnik Pinzan kazao je kako je nomadska ispaša zakonski zabranjena, međutim situacija na terenu već petnaest godina pokazuje suprotno. Tijekom zimskih mjeseci redovito ovčari dolaze sa svojim ovcama na područje južne Istre, a kako nemaju svojih poljoprivrednih površina za ispašu stoke, svoju stoku napasuju po poljoprivrednim površinama te uzrokuju štete na poljoprivrednim kulturama.

 

„Takvom ponašanju moramo stati na kraj jer time dovode u pitanju ostalu poljoprivrednu proizvodnju, prije svega maslinara, kojih na ovome području ima u velikom broju i uložili su znatna sredstva u podizanje i održavanje istih. Problem je i na jednogodišnjim usjevima gdje ovce unište kompletan urod“, zaključio je pročelnik Pinzan.

 

Prisutni su se složili kako problemu treba sustavno pristupiti, kako se sve institucije moraju uključiti sukladno svojim nadležnostima, te kako se već sada može pojačanim nadzorom nad tim vlasnicima stada spriječiti daljnje štete. Sljedeći korak je pronaći adekvatno zakonsko rješenje koje će dati ovlasti kako JLS-ima, tako i drugim institucijama kako bi se takvi štetni događaji spriječili. Nije prihvatljivo da je sada sav postupak utvrđivanja i prijave štete na vlasniku zemljišta na kojem se šteta dogodila.

 

S obzirom da je za tematiku nadležno nekoliko ministarstva i institucija, Županija će u tom smislu osnovati Koordinaciju, na čelu s pročelnikom Pinzanom, koju je župan Flego zadužio da da prijedlog rješenja s kojim će se, od nadležnih ministarstava, zatražiti izmjene zakona ili pravilnika, a sve s ciljem da oštećeni poljoprivrednik pozove jednu instituciju koja će dalje brinuti o sankcioniranju neodgovornog vlasnika stoke.