FENOLIGA udruga o kulturi i JU KAMENJAK pozivaju na predavanje Korada Korlevića na temu „Asteroidi i kometi, opasnost za planetu Zemlju“

U sjenci globalnih kriza, novih ugrozba čovječanstva, jedna stara prijetnja i dalje postoji…

Na predavanju će biti riječi o stanju, ranom otkrivanju, mreži otkrivanja, praćenja i sustavu obrane od asteroid I kometa.

O predavaču …

Korado Korlević 11. je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers.

U periodu od1996. do 2001. otkrio ih je 947, te bio suotkrivač kod još 110 asteroida.

Tri su kometa otkrivena iz Višnjana, a dva su automatski dobila prezimena otkrivača;

Korlević je rođen u Poreču 1958. godine. Osnovnu je školu završio u Višnjanu, gimnaziju u Puli te pedagoški fakultet u Rijeci. Već se godinama bavi malim tijelima Sunčeva sustava i edukacijom mladeži. Krajem osamdesetih godina intenzivno se bavi problematikom motivacije nadarene djece, te se aktivno uključuje u nekoliko takvih nacionalnih projekata. Jedan je od osnivača“Višnjanske škole astronomije”. Krajem 1989. godine sudjeluje u međunarodnom natječaju za projekte “1st International Tunguska Expedition”, a nakon toga i na prvoj ekspediciji u Sibir, s koje donosi prve uzorke smole. Uzorci su analizirani na Univerzitetu u Bologni, sto  je rezultiralo s nekoliko članaka i posebnim angažmanom tog univerziteta i tamošnjeg tima na tom istraživanju u narednim godinama. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima potiče te aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa s područja R. Hrvatske. Urednik je lista “Nebeske krijesnice”  i recenzent astronomskih članaka s područja impakta. Trenutno se bavi: astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti kroz znanstveno popularna predavanja, astronomskim instrumentima, meteorima, mikrometeoritima,  optimizacijom astrometrije asteroida i kometa, razvojem metoda kreativnog mišljenja , entomologijom, slikanjem i kamenoklesarstvom.

Član je sljedećih znanstvenih, znanstveno promidžbenih udruga:
                                International Meteor Organization
The Planetary Society
Spaceguard Foundation
Astronomical Society of the Pacific
National Geographic Society
Hrvatsko entomolosko drustvo

Počasni je član: Associazzione Friulana di Astronomia e Meteorologia

Senat Sveučilišta u Zadru dodijelio mu  je počasni doktorat znanosti .

Četvrtak 21.02.2019.

u 19.30 h                   

Premantura – “Škola” na placi

Ulaz slobodan